Cfar eshte nje IT

Master

Anetar i ri
ANETAR ✓
Mesazhe
492
Mosha
32
Location
Shifna N'kujtime
IT-ja nuk eshte profesion,eshte fushe studimesh,eshte dege inxhinjerie qe ka lidhje me kompjuterat ne Universitet/kolegj.
Ne IT perfshihen studimi:
i sistemeve te operimit Windows/Linux/Novell Netware(open enterpise server OS 2) ku perfshihen PHP,Open SSH,My SQL,Oracle,Storage area server,FTP server,Media stream server
etj)
2.Njohja e plote e Kompjuterave,komponenteve perberes hardwere
3.Konfigurimi dhe riparimi i kompjuterave
4.Krijimi konfigurimi korrigjimi i gabimeve per serverat perfshire mail serverat,printer server etj
5.Networku me tel/pa tel Studimi teorik,konceptet,mbi cfare mbeshtetet dhe si funksionon.Krijimi i rrjeteve lokale dhe rrjeteve private,krijimi i rrjeteve gjigande.Konfigurimi i rrjeteve lidhjet klient server.Korigjimet e difekteve.Njohje e thelle dhe e plote e pjeseve hardwerike dhe aksesorive per ndertimin e rrjeteve.
6.Njohja perdorimi konfigurimi i aplikacioneve qe perdoren ne bizneset sot ku perfshihen aplikacione,mail,printing,databaze,llogari/banke(accounting),aplikacione shitjesh.sikuracionesh,ATM,transaksionesh,tracking ,krijim aplikacionesh per pajisje mobile per punonjesit e nje firme etj.
7.Nje fushe me vete brenda IT eshte edhe studimi i databazave si krijohen si konfigurohen dhe mirembahen te rinovuara(up to date)
dhe pa difekte.
8.Studiohen metodat backup te serverave dhe kompjuterave kliente ne nje organizate,institucion.
9.Siguria e rrjeteve,siguria e serverave dhe cdo kompjuteri si pjese e nje rrjeti.Ketu perfshihen pervec studimit te rrjetit,studimi i aplikacioneve firewall,antivirus/antispyware krijimi dhe konfigurimi i sistemeve IDS per te parandaluar hackimin nga jashte,testimi i rrjeteve per sigurine analiza e rezultateve te testimeve dhe vleresimi i situates,krijim raporti per situaten ku jepen problemet,dobesite pikat e dobeta ne rrjet dhe dilet me rekomandime konkrete cfare duhet bere.
10.Njohja e metodave te komunikimit,si VOIP,Servise streaming video,servise transaksionesh,servise backup online,servise mail,servise antispam,servise FTP,servise per ruajtje materiali etj
11.Riparimi i kompjuterave,azhurnimi aplikacioneve,proceset upgrade ne hardware dhe sistemet e operimit.
12.Manaxhim projektesh qe kate beje ne realizimin brenda nje afati te caktuar te nje projekti.
Studiohet Suporti teknik si realizohet,ne telefon apo email
per klentet e nje institucioni apo organizate.
Te gjitha keto qe u permenden me lart,ne realitet nuk behen nga nje person i vetem por nga nje ekip,grup ekspertesh,ku njeri eshte i specializuar dhe ekspert per krijimin,konfigurimin e rrjeteve,nje tjeter eshte ekspert si administrator rrjeti,nje tjeter eshte expert per databaza,nje tjeter eshte ekspert per sigurine e rrjeteve,nje tjeter eshte expert per manaxhim projektesh etj.KY ekip mund te punoje si nje biznes i pavarur.ne kete rast firma eshte IT dhe punon me porosi qe merr nga firma te ndryshme,si spitale,firma industriale,firma dyqanesh te medha,institucionesh etj.Ka raste kur nje ekip i tille IT punon sinje dege e vecantene nje kompanite madhe sicuracionesh,ose si dege e nje banke qe ka shume lokacione dhe perhapje.ne kete rast grupi IT ka zyrat brenda kompanise se siguracioneve,brenda nderteses qedrore qe administron nje tufe bankash,ne nje spital etj.Ne shume raste firmat IT punojne me kontrate disa muaj ose vjet per kompani qe kane nevoje per sherbimet e tyre.
Ne fushen e IT-se nuk perfshihen studimi i programimit,webdesign,grafik design,computer science qe jane fusha te vecanta.
 

Chat Shqip, Njohje Online

Behuni pjesë e platformës së njohjeve online! Netedy është platforma e chatit më e madhe shqipfolëse! Aty ku mundesia për tu njohur me Vajza & Djem eshte bërë me e thjeshtë!

Dorina

🔵⚫ zikaltër
VIP I FORUMIT
Kontributor
Mesazhe
14,209
Location
F.C. Internazionale
Dhe ato të It time bëjnë sikur dinë.
Më shumë di unë :p
 
Top