• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Fisi misterioz ......

Hera

."Το Χαμόγελό σου. . . . . Σαν φεγγάρι στην αυλή,
Anetar i Stafit
Adm Nt2
Mesazhe
21,462
Vendndodhja
Atje ku ndihem mire !!

Fisi misterioz ku fytyrën e mbulojnë meshkujt, e gratë kanë disa të dashur!​


Tuaregët konsiderohen një popull mjaft interesant për studiuesit. Ky fis nomad, që numëron rreth dy milionë vetë në mbarë Saharanë, njihet për disa tradita aspak konvencionale, sidomos ku vjen fjala tek liria e femrave.

Krejt ndryshe nga sa ndodh në pjesë të tjera të botës, këtu një vajzë, përpara se të martohet ka të drejtën të ketë disa të dashur. Ajo mund të vizitohet natën nga një partner në çadrën e saj, e nëse zgjedh dikë tjetër më vonë, nuk ka asnjë ndëshkim, përkundrazi.

Por privatësia është shume e shenjtë për ta: mashkulli duhet të largohet përpara agimit, e gjithcka ndodh në heshtje, dhe më respekt të plotë mes palëve.

Po kështu, lejohet dhe divorci. Ndërkohë meshkujt tuaregë, pasi arrijnë moshën madhore, duhet të mbajnë një vello mbi fytyrat e tyre. Për gratë dicka e tillë nuk është e detyrueshme.

Burrat Tuareg veshin çallma blu dhe mbulojnë fytyrën pjesërisht për mbrojtje nga dielli, por edhe si pjesë e traditës së fshehjes së emocioneve dhe simbol i identitetit mashkullor, ndërsa besohet gjithashtu se mbron nga shpirtrat e këqinj.


Top Channel
 

Hera

."Το Χαμόγελό σου. . . . . Σαν φεγγάρι στην αυλή,
Anetar i Stafit
Adm Nt2
Mesazhe
21,462
Vendndodhja
Atje ku ndihem mire !!
Njerëzit blu - ata quhen "njerëz blu" për shkak të ngjyrës (indigo) të kapelave të tyre "shesh".

Një popull misterioz - Tuaregs - jetojnë në shkretëtirën e Saharasë dhe në vendet fqinje. Dhe megjithëse kjo fjalë shpesh ndizet në faqet e kronikave të huaja, në fakt, nuk dihet shumë për këtë popull, historinë dhe kulturën e tij. Dhe në të njëjtën kohë, Tuaregët janë jashtëzakonisht të ndryshëm nga të gjithë popujt e tjerë të Afrikës.

Shumë Tuaregë janë me lëkurë të bukur, të gjatë, me sy blu, me flokë pak të valëzuar, domethënë ata kanë pamjen tipike të banorëve të Mesdheut.


Zona moderne e vendbanimit dhe numri

Zona e habitatit kryesor të Tuareg

Gjithsej: 5.2 milion njerëz: Niger - 1.72 milion njerëz, Mali - 1.44 milion njerëz,
Algjeria - 1.025 milion njerëz, Burkina Faso - 600 mijë njerëz, Libi - 557 mijë njerëz

Gjuha: arabisht, frëngjisht, Tamashek
Feja: Islami


Tuaregs konsiderohen pasardhës të Berberëve Zenag (raca Kaukazoid), të cilët u përzien me popullatat Afrikane dhe Arabe të Afrikës Veriore.
Të gjithë Tuaregët janë me lëkurë të errët, në kontrast me popujt përreth në Tunizi dhe Libi. Berberët Zenaga u angazhuan në bujqësi në pjesën jugore të Gadishullit Arabik, por në shekullin VIII. u dëbuan nga pushtuesit arabë në Afrikën e Veriut, ku kaluan në një mënyrë jetese nomade, duke ruajtur gjuhën dhe kulturën berbere.

Në shekullin XI. Pushtuesit arabë pushtuan territorin e vendbanimit Tuareg në Afrikën e Veriut, duke zhvendosur përsëri zonën e vendbanimit Tuareg në drejt perëndimit... Gjatë kësaj periudhe, Tuaregët iu nënshtruan islamizimit dhe arabizimit.


Gjatë epokës koloniale, Tuaregët u përfshinë në Afrikën Perëndimore Franceze. Ndryshe nga shumë popuj të tjerë, Tuaregët për një kohë të gjatë i rezistuan qeverisë së re.

Si rezultat i sundimit kolonial të Francës, Tuaregët humbën mundësinë për të dominuar fermerët e ulur. Kjo është arsyeja, si dhe përjashtimi nga politika nga grupet e tjera etnike, përkeqësimi i situatës ekonomike si rezultat i thatësirave të viteve 1970-1980. çoi në rezistencë të hapur të armatosur në Niger, Algjeri dhe Mali. Tuaregs mbrojti krijimin e shtetit të Azavad.


Taureg ka legjenda të ndryshme për origjinën e tyre:

Atdheu i Tuareg ishte një ishull në Oqeanin Atlantik, pas zhdukjes së të cilit, si rezultat i një kataklizme natyrore, së bashku me njerëzit që e banonin atë, vetëm tregtarët, tregtarët dhe njerëzit që i shoqëronin ata, të cilët më vonë u vendosën në Afrikë, mbeti;

Themeluesi i të gjitha fiseve Tuareg ishte mbretëresha e madhe Tin Hinan, e cila erdhi nga territori që tani është Marok, së bashku me një shërbëtor. Sipas legjendës, grupi kryesor i Tuaregs e kishte origjinën nga Tin Khinan, dhe fiset vartëse nga shërbëtorja e saj. (Duke gjykuar nga raporti midis fiseve më të larta Tuareg dhe fiseve në varësi të tyre, këto të fundit dolën të ishin më pjellore). Fama e Tin Hinan ishte aq e madhe sa Tuaregët ende e quajnë atë "nëna jonë".
Dhe ajo që është më interesante, gjatë gërmimeve arkeologjike, u gjet një varr i patretur i Tin Hinan, siç dëshmohet nga mbishkrimet e gjetura atje. Tani gjithçka që u gjet në varr u vendos në muze, dhe vetë varri u restaurua dhe u bë një vend adhurimi;


Një sundimtar tjetër legjendar i Tuareg - Kahina - organizoi një rezistencë shumë të gjatë dhe jashtëzakonisht të ashpër ndaj pushtuesve arabë, ajo vdiq në betejë. Kjo, nga rruga, krijoi vendosjen e mbretërisë mitike të Amazonëve në tokat e Tuaregëve. Dhe Tuaregët kurrë nuk iu bindën arabëve - ata thjesht u larguan. Dhe deri më tani, Tuaregët nomadë e quajnë veten "imishag" ose "imoschag" - njerëz të lirë. Ata bredhin në Sahara dhe vendet fqinje, duke mos i kushtuar vëmendje kufijve.

Gjuha e Tuareg Tamashek i përket gjuhëve Berber, megjithëse nga jashtë Tuaregët janë shumë të ndryshëm nga Berberët e Maleve Atlas. Në të njëjtën kohë, Tuaregët kanë një shkronjë të veçantë "femërore" Tifinagh (në gjuhën Tamashek), e marrë nga shkrimi i lashtë libian. Burrat përdorin alfabetin arab.


Nga feja, Tuaregët janë myslimanë sunitë. Sidoqoftë, ata kanë ruajtur shumë tradita paraislamike. Përkundër faktit se Tuaregët janë myslimanë, ku poligamia pranohet, një Tuareg i vërtetë martohet vetëm një herë në jetë.

Gratë respektohen në shoqërinë Tuareg. Vajzat mësojnë të lexojnë dhe shkruajnë që në moshë të re, dhe është e lejueshme që një burrë të jetë analfabet. Profesioni kryesor është bujqësia e shatit (drithërat, bishtajoret, perimet), e kombinuar me mbarështimin e ripërtypësve të vegjël. Disa nga Tuaregët që banojnë në Saharën Algjeriane dhe Shkretëtirën Tenere bredhin me tufa devesh dhe dhish.


Tuaregët janë populli i vetëm në botë, burrat e të cilëve, dhe jo gratë, i mbulojnë fytyrat me një vello fashë, kjo është arsyeja pse ata dhe fiset e tyre të afërm i quajnë ata "mustaqe", njerëzit e vellove. Dhe deri më tani, një i ri që ka arritur pjekurinë merr dy gjëra nga babai i tij në shenjë të kësaj - një shpatë me dy presa dhe një vello fytyre.

Të dukesh para kujtdo pa fashë konsiderohet si lartësia e pahijshmërisë, si në vendin tonë - lakuriq në publik. Fashë nuk hiqet as në shtëpi, gjatë ngrënies dhe fjetjes.


Kur një i ri mbush 18 vjeç, familja e tij organizon një festë ku Tuaregëve u paraqitet një shall blu ose i bardhë - "dhelpra". Që nga ai moment, ai konsiderohet i rritur, tashmë është e pahijshme që ai të shfaqet në publik pa dhelpër, dhe vetëm për ushqim lejohet të ulen dhelprat në mjekër. Dhe gratë Tuareg, ndryshe nga gratë Muslimane, nuk i mbulojnë fytyrat.

Pjesa kryesore dhe domethënëse e dietës Tuareg është qumështi dhe produktet e qumështit. Përveç kësaj, mileti përdoret në dietë, ndonjëherë grurë. Hurmat e thata luajnë një rol të rëndësishëm në ushqimin e Tuaregëve (jo hurma të thata, të cilat shiten këtu, por të thata, si guralecë). Hurmat goditen dhe hahen me qumësht deveje. Edhe pse të gjithë i konsiderojnë Tuaregs si blegtorë, ata konsumojnë mish për ushqim vetëm në raste të jashtëzakonshme - në festimet familjare, në festat fetare, si dhe kur ekziston rreziku i vdekjes masive të bagëtive nga mungesa e ushqimit (është më mirë të hani sesa zhduken).

Kur hanë, Tuaregët, ndryshe nga shumica e popujve myslimanë, përdorin lugë, e cila është tipike vetëm për ta. Ata pinë ujë dhe qumësht, dhe që nga fillimi i shekullit të kaluar, kur shkurret e çajit filluan të rriten në Afrikë, Tuaregët filluan të pinë çaj jeshil, duke e huazuar këtë zakon nga arabët.

Dhe, së fundi, më interesantja - për rolin dhe vendin e grave në shoqërinë Tuareg. Midis Tuaregëve, burri vjen në familjen e gruas së tij, dhe jo anasjelltas, si midis popujve të tjerë afrikanë. Prandaj, në veçanti, për të mbrojtur prejardhjen e gruas nga shpirtrat që jetojnë në kokën e një të huaji të ri, të gjitha daljet nga kjo kokë - goja, hunda dhe veshët - duhet të jenë të mbuluara fort. Midis Tuaregëve, janë gratë ato që posedojnë vlera toke dhe familjare, dhe ato ekskluzivisht kanë të drejtë të divorcohen. Shtëpia Tuareg quhet me emrin e zonjës - koka e saj.


Në rast divorci, burri largohet nga shtëpia, duke lënë gruan dhe fëmijët e tij atje. Një burrë mund të ngrejë statusin e tij duke u martuar me një grua të një niveli më të lartë shoqëror. Por në të njëjtën kohë, ai vetë duhet të jetë i një familje fisnike. Gratë zgjedhin burrat e tyre. Burrat Tuareg konsiderohen luftëtarët më të fuqishëm dhe të pamëshirshëm, tregtarët më të mirë, domethënë ata janë mjaft të pavarur. Dhe në të njëjtën kohë, duke mos pasur pronë familjare, burri është i detyruar të mbajë familjen.

Gratë Tuareg luajnë një rol të rëndësishëm në grumbullimin dhe ruajtjen e informacionit kulturor. Ata janë të shkolluar, kompozojnë dhe këndojnë këngë në shoqërimin e një harku me një tela instrument muzikor i quajtur "amzad".

Amuletë Tuareg Kryqi Tuareg Tuaregët e konsideruan kryqin si një talisman shumë të fuqishëm, ai u nderua edhe në fiset e tjera. Zakonisht kryqi ishte prej argjendi, i respektuar shumë nga Tuaregët. Tuaregët zakonisht nuk mbanin ar, pasi besonin se ky metal u sjell fatkeqësi njerëzve. Shpesh emrat e qyteteve të oazës u shoqëruan disi me konceptin e një kryqi.

Bizhuteri bashkëkohore të krijuara nga një Tuareg nga Mali (gdhendje në dru)

Deri në moshën 30 vjeç, gratë Tuareg refuzojnë të martohen. Ata e shohin si sjellje të keqe të jenë besnikë ndaj burrit të tyre. Ky zakon miratohet si nga prindërit e vajzës ashtu edhe nga të gjithë burrat. Por gratë mund të jetojnë vetëm me burrat e fisit të tyre dhe në të njëjtën kohë një pozitë të barabartë me ta. Ato gra që shkelin këto dy rregulla e dënojnë veten me turp dhe çnderim.


Kur një grua Tuareg më në fund martohet, burri duhet ta konsiderojë atë gruan e vetme të ligjshme. Ndryshe nga popujt e tjerë myslimanë, poligamia mungon këtu. Burri mund të ketë konkubina, por hyrja në çadrën e familjes është e mbyllur për ta. Gjatë periudhës së sundimit italian, pushtuesit tërhoqën libianë të ndryshëm në prostitucion, por jo nga Tuaregët.

Bizhuteri Taureg

Nëse një Tuareg kishte një djalë nga një skllav i zi, ai do të lirohej, ai nuk mund të bëhej Tuareg i plotë, megjithëse ai kishte të drejtën e një trashëgimie atërore. Por grave nga fisi Tuareg iu ndalua marrëdhënia me skllevërit e zinj, përndryshe ato iu nënshtruan talljes publike dhe u përjashtuan nga fisi në turp.


Tuaregët ruajnë ndarjen fisnore dhe elementë të rëndësishëm të sistemit patriarkal: njerëzit ndahen në grupe fisnore ose "daulle", secili i kryesuar nga një udhëheqës, fuqia e të cilit simbolizohet nga një daulle. Dhe udhëheqësi qëndron mbi të gjitha grupet.

Kreu është udhëheqësi. Fuqia e udhëheqësit nuk është e pakufizuar, shumica e vendimeve merren nga takimi i drejtuesve të grupeve "daulle", dhe nëna e amenokal mund të vendosë një ndalim për zbatimin e çdo vendimi.

Shefi - amenokal
Nëna amenokale


Ndarja tradicionale shoqërore Tuareg gjithashtu përfshin ndarjen e kastave. Castes:
Fisnik ose fisnik - kopetë e tyre me deve.
Ruajtësit e besimit ose udhërrëfyesit shpirtërorë nuk janë fise.
vasalë - Imgads, të angazhuar në mbarështimin e dhive.
skllevërit janë iklans.
farkëtarët janë të pavarur.

Skllevërit dhe farkëtarët nuk kanë asnjë lidhje me Tuaregët e kastave më të larta. Ata janë zakonisht me lëkurë të errët, ndërsa vetë Tuaregët janë me lëkurë të lehtë dhe të gjatë, të hollë.


Ka shumë histori dhe legjenda për sulmet e grabitësve të "njerëzve blu" në Sahara, Tuaregët shpesh gjuanin për këtë. Edien - një sulm grabitjeje, mund të shpjegohet me prirjen luftarake të Tuaregëve. Edien u angazhua jo vetëm për grabitjen, kapjen e ushqimit dhe puseve, dhe as për hir të hakmarrjes ose nënshtrimit ndaj fuqisë së tij të fiseve të tjera, por thjesht për t'u dalluar para grave, për t'i bërë një dhuratë zonjave të tij plaçkë e pasur... Dëshira për të provuar veten, duke treguar guxim dhe guxim, gjeti miratimin e plotë tek gratë.

Koncepti i vjedhjes nga Tuareg mungon plotësisht. Vjedhja e heshtur është turp, ndërsa Edien, e ndodhur 100 vjet më parë, është subjekt i historive krenare. Kur bastiseshin blegtorët ose tregtarët e deveve, sulmuesit ishin të kufizuar në marrjen e bagëtive. Por nëse kampi ishte plaçkitur, Tuaregët i zunë Afrikanët të burgosur, duke i kthyer ata në shërbëtorë ose skllevër të tyre. (Linja është shumë e hollë këtu, zakonisht vetëm afrikanët e zinj u bënë skllevër)

Tuaregët përbuznin punën fizike dhe skllevërit - artizanët në oaze luajtën një rol të madh në jetën e tyre.
Jeta e Tuareg ndryshoi në mënyrë dramatike me ardhjen e makinës në Sahara.

Kamionët i dhanë një goditje fatale karvanëve të deveve. Për një mijë vjet Tuaregët ishin mjeshtra të shkretëtirës dhe nuk punuan kurrë. Arabët dhe zezakët i dëbuan nga tregtia "njerëzit blu", të cilët janë shumë të varfëruar.
Një vajzë Tuareg shkroi për dashurinë e pakërkuar:

Unë nuk dua që ju të shihni lotët e mi
për të ditur sa mall dhe djegie nga dashuria.
Kam mall për një ahala të zhurmshme, duke u dridhur
dhe amzad bie nga dora.
Si një gjahtar në pritë unë ulem i qetë
duke pritur që të shfaqesh, mik.
Ende do të kapeni, edhe pse jeni dinak,
Ju do të arrini me zemrën tuaj në tendën time të qetë,
Doni të pini? Unë jam burimi në shkretëtirën pa ujë.
A jeni të ftohtë? Unë do t'ju mbaj të ngrohtë, të ftohtë.
Zemra e një vajze, zemra e një dashnori
si rëra e nxehtë në mesditë.
 

Hera

."Το Χαμόγελό σου. . . . . Σαν φεγγάρι στην αυλή,
Anetar i Stafit
Adm Nt2
Mesazhe
21,462
Vendndodhja
Atje ku ndihem mire !!
Tuareg-4.jpgTuareg-2.jpgTuareg-3.jpgTuareg-7.jpgTuareg-5.jpgTuareg-14.jpgTuareg-1.jpgTuareg-8.jpgTuareg-11.jpg
 

Hera

."Το Χαμόγελό σου. . . . . Σαν φεγγάρι στην αυλή,
Anetar i Stafit
Adm Nt2
Mesazhe
21,462
Vendndodhja
Atje ku ndihem mire !!

Nomadët "fisnikë"​

Studimi i parë shkencor i Tuareg është i lidhur me emrin e udhëtarit të ri francez Henri Duverier. Në 1859, ai vizitoi Saharanë dhe u bë një nga të paktët evropianë që gjeti një gjuhë të përbashkët me ta. Duveyrier arriti të fitojë miqësinë e tyre dhe mund të udhëtonte vetëm dhe pa frikë nëpër shkretëtirë. Shënimet e tij të udhëtimit "Tuaregët e Veriut" kishin një ndikim vendimtar në formimin e imazhit të kalorësit fisnik të shkretëtirës midis evropianëve. Duveyrier ishte i pari që përshkroi pamjen e këtyre nomadëve: "Në përgjithësi, Tuaregs janë të gjatë, të tjerët madje duket se janë gjigantë të vërtetë. Të gjithë të hollë, të dobët, të fortë; muskujt e tyre janë si çeliku i pranverës. Lëkura e tyre është e bardhë që nga lindja, por dielli së shpejti i jep një nuancë bronzi, karakteristike për banorët e tropikëve ... Guximi i Tuaregëve është përrallor. Shigjetat dhe shtizat e tyre nuk lyhen kurrë me helm ... Mbrojtja e mysafirëve dhe partnerëve tregtarë është një tjetër virtyt i Tuaregëve. "


Një shekull më vonë pamjen banorët e Saharasë praktikisht nuk kanë ndryshuar. Kështu e përshkroi një udhëtar evropian Tuaregun në mesin e shekullit të 20 -të: “Qëndrim i gjatë, shumë krenar, ai ecën madhështor, duke tundur rërën e pluhurosur të shkretëtirës ... hedhur mbi supet në mënyrë që e bardha të duket si një rreshtim ... Pantallonat e gjera mezi shihen nga poshtë një pelerine të gjerë prej leshi. Për një pelerinë të tillë ... ka tetë metra material. Koka - pjesa e pasme e kokës, qafës, mjekrës, gojës, hundës dhe ballit - është e mbuluar me një vello - etiketë ... Sytë, të theksuar nga qymyr druri, shikojnë nga nën etiketën, sikur ta kenë kaluar përmes një çarje e ngushtë ... ". Nuk është rastësisht që Tagelmust është bërë shenja dalluese e Tuaregëve. Në nxehtësinë e padurueshme, krijon një jastëk të lagësht ajri para gojës dhe hundës së banorit të shkretëtirës, gjë që zvogëlon ndjeshëm avullimin. Me kalimin e kohës, ajo fitoi një rëndësi të veçantë kulturore dhe rituale. Tuareg kurrë nuk e heq atë, edhe kur ha dhe fle, dhe vetëm sytë e tij mbeten të hapur.


Si rezultat i përshkrimeve të udhëtarëve dhe etnografëve në Evropë, është zhvilluar një imazh i qëndrueshëm i një populli të ndershëm dhe të guximshëm, duke jetuar zgjuar midis rërës së nxehtë të Saharasë. Sidoqoftë, ky imazh, i mbushur me romancën e shekullit të 19 -të, nuk korrespondonte shumë me realitetet e ashpra të jetës. Shpesh fiset "fisnike" Tuareg vepruan si grabitës të vërtetë të autostradës.

Njerëz të rrezikshëm​

Deri më tani, Tuaregët jetojnë të izoluar, merren me blegtori, dhe gjithashtu furnizojnë popujt bujqësorë të Sudanit Perëndimor me kripë të marrë nga njerëzit që varen prej tyre. Në këmbim të kripës, Tuaregët marrin produkte, kryesisht sorgum. Shoqatat e tyre fisnore ndahen në një numër klanesh të vogla kastesh të shpërndara në një territor të madh: kjo është mënyra e vetme për të ushqyer bagëtinë në kullotat e pakta të shkretëtirës. Në krye të secilit prej tyre është një udhëheqës, dhe mbi të gjitha grupet është një udhëheqës. Fuqia e tij simbolizohet nga një daulle (tobol), e cila mbahet në një vend të caktuar posaçërisht në tendën e udhëheqësit. Tobol është i shenjtë. Askush nuk ka të drejtë ta godasë pa leje. Në ditët e vjetra, Tobol shoqëroi fisin në betejë, dhe humbja e tij u perceptua si një fatkeqësi.


Organizimi hierarkik i Tuaregut është përshtatur shkëlqyeshëm me mjedisin e shkretëtirës dhe kombinon me mjeshtëri katër lloje të aktiviteteve nomade: rritja e deveve, deleve dhe dhive, tregtia me kripë, ruajtja e karvaneve trans-Sahariane dhe bastisja e këtyre karvaneve.

Tuaregët nuk ishin në gjendje të kullosnin tufat dhe të mbronin pronën e tyre nga fqinjët armiqësorë në të njëjtën kohë. Si rezultat, u shfaq një kastë e veçantë e luftëtarëve, në të cilën lindi proverbi ikonik: "Turpi vjen në shtëpi me shat". Me fjalë të tjera, në vend që të punonin për të gjetur ushqim për veten e tyre, ata preferuan të bënin grabitje. Kasta e luftëtarëve kishte të drejtë të emërojë një udhëheqës (amenokala). Vetë fjala "amenokal" do të thotë "sundimtar i vendit", "pronar i tokës". Në të vërtetë, amenokalu zotëron të gjithë tokën, përfshirë kullotat më të mira të konfederatës fisnore. Për më tepër, ai merr një haraç të madh, dhe tenda e tij është gjithmonë e mbushur me ushqim.


Amenocal i Tuareg zgjidhet gjithmonë për jetën dhe në të njëjtën kohë është gjykatësi suprem. Por rastet "e përditshme" në gjykatë pothuajse nuk merren parasysh, pasi praktikisht nuk ka vjedhje midis Tuaregëve. Më parë, kishte vetëm një dënim për një hajdut - vdekje. Shkelësi u përzu në shkretëtirë, duke e furnizuar atë vetëm me një qese miell dhe një grusht kripë. Nëse një person mbijetoi, atëherë ai nuk u persekutua më, por më shpesh ai vdiq nga etja.

Kur një djalë Tuareg mbush 18 vjeç, familja e tij organizon një festë ku i paraqitet një etiketë blu ose e bardhë, gjatësia e së cilës mund të jetë deri në 40 metra. Që nga ai moment, ai konsiderohet i rritur dhe tashmë është e pahijshme që ai të shfaqet në publik pa vello. Kohët e fundit, kushdo që pa fytyrën e një Tuaregu u përball me dënimin më të rëndë - vdekjen. Nëse nuk ishte e mundur të vritej, atëherë Tuaregët ishin të detyruar të kryenin vetëvrasje. Prandaj, ende konsiderohet një ogur i keq të takosh Tuareg, për shembull, në Sahara tuniziane.


Ilaçi i Dashurisë për Trurin e Njeriut të Vdekur​

Sipas legjendës për origjinën e Tuaregëve, "nëna paraardhëse" Tin-Khinan, e cila ishte me origjinë fisnike Berber, erdhi në Sahara nga Maroku. Një ditë ajo u ul në një deve të bardhë dhe u largua nga shtëpia me shërbëtoren e saj Takamat. Si rezultat i një udhëtimi të mundimshëm, ata arritën në malësitë Ahaggar, ku Tin-Khinan u bë mbretëreshë. Shumë fansa erdhën tek ajo, të cilët ajo i vrau pasi i priti. Si rezultat, mbretëresha dhe shërbëtorja lindën fëmijë, duke hedhur themelet për familjen Tuareg. Nga Tin -Hinan erdhi një fis fisnik, dhe nga një shërbëtor - më shumë vasalë. Fama e Tin-Hinan ishte aq e madhe saqë ende quhet "nëna jonë".


Sikur në kujtim të mbretëreshës legjendare, gratë Tuareg zënë një pozitë pakrahasimisht më të lartë se ajo e popujve të tjerë të shkretëtirës. Ata janë zakonisht të këndshëm dhe të bukur, respektohen në shoqëri dhe kanë një numër përparësish. Vajzat mësojnë të lexojnë dhe shkruajnë që në moshë të re, ndërsa një burri lejohet të jetë analfabet. Përkundër faktit se Tuaregët janë myslimanë, ata martohen vetëm një herë në jetën e tyre. Në të njëjtën kohë, ndryshe nga burrat, gratë nuk i mbulojnë fytyrat. Burrat e tyre, veçanërisht në mesin e aristokracisë, bëjnë gjithçka në mënyrë që gratë e tyre të jetojnë mirë dhe të kenë kohë për argëtim, poezi dhe muzikë.


Një rast dokumentohet kur gratë e njërit prej fiseve gjatë sulmit të trupave franceze i lanë në hije burrat. Prandaj, nuk është për t'u habitur që çdo Tuareg nderon nënën dhe gruan e tij me nderim.

Sidoqoftë, është e rrallë të gjesh një grua mbi tridhjetë vjeç në kampe nomade. Fakti është se profesioni i një mami është ende i panjohur këtu, dhe dy të tretat e grave vdesin gjatë lindjes. Shkalla e vdekshmërisë së të porsalindurve është gjithashtu e lartë në shkretëtirë. Por fëmija, i mbetur pa nënë, birësohet menjëherë nga një grua tjetër në lindje, duke e rritur atë si fëmijën e saj. Tuaregs janë jashtëzakonisht të dashur për fëmijët dhe kurrë nuk i rrahin ata.


Vetëm gratë e dinë sekretin e ritualeve magjike. Për shembull, ata dinë të përgatisin pijen magjike të bor-borit për qëllime të ndryshme. Bori mund të përdoret si helm ashtu edhe si ilaç i besueshëm dashurie. Nuk është e vështirë për ta bërë atë. Thjesht duhet të merrni përbërësin kryesor për përgatitjen e tij. Ato shërbehen nga truri i një njeriu të vdekur, i cili "minohet" natën në varreza. Pastaj flokët, gjaku, urina, apo edhe një gjurmë e të zgjedhurit i shtohen pijeve. Gratë Tuareg pohojnë se asnjë burrë që e ka shijuar këtë pije dashurie nuk i ka rezistuar akoma magjisë së tyre.
 

Liber8

A pretty face can never trick me
ANETAR ✓
Mesazhe
6,230
1631908086557.png


Tuaregët janë një nga popujt më misteriozë në Afrikë. Numërohen dy milionë prej tyre në të gjithë Saharanë dhe ata janë të njohur kryesisht për rrobat e tyre blu, por dhe pse enden në shkretëtirë.

Mënyra e tyre e jetesës është shumë e pazakontë, veçanërisht kur bëhet fjalë për gratë dhe lirinë e tyre. Ndoshta ndryshimi i tyre kryesor nga pjesa tjetër e botës është tradita e matriarkatit.

Vetëm këtu vajzat lejohen të kenë disa të dashur para martesës, dhe burrat, pasi të arrijnë moshën madhore, duhet të mbajnë një vello mbi fytyrat e tyre.

Tuaregët janë pjesë e popujve berberë dhe janë kryesisht të besimit mysliman, por zakonet e tyre bien ndesh kryesisht me jetën dhe besimin e myslimanëve të tjerë.

Me Tuaregët, rregulli i privatësisë është shumë i rëndësishëm dhe duhet respektuar. Një grua mund të vizitohet çdo natë nga një partner tjetër, nëse vjen në çadrën e saj në errësirë dhe e lë atë para agimit. Në çadrat e tyre, gratë janë dashnore.

Burrat iu afrohen femrave duke shkruar këngë në një copë druri dhe duke ua dhënë atyre, kështu që ato zgjedhin atë vargjet e të cilit e prekin më shumë. Divorcet janë të njohura dhe kryesisht vendosen nga gratë.
Në këto raste, ata zakonisht mbajnë çadrën, kafshët dhe fëmijët, ndërsa burri kthehet në shtëpinë e prindërve të tij. Kontratat paramartesore janë gjithashtu të njohura, të cilat ndajnë pronën në rast divorci.

Familja e një gruaje të divorcuar bën një festë si pjesë e divorcit të saj dhe kështu u bën të ditur burrave të tjerë se ajo është sërish beqare. Kulmi i pozicionit shumë të veçantë të një gruaje është fakti se një burrë, nëse nuk është partneri i saj seksual, nuk mund të hajë para saj.

Gratë e këtij populli nuk i mbulojnë fytyrat, por kjo është arsyeja pse burrat e bëjnë këtë, kjo është arsyeja pse ato quhen burrat blu të Saharasë. Emri vjen nga dashuria e tyre e madhe për ngjyrën indigo me të cilën lyhen rrobat e tyre.Burrat Tuareg veshin çallma blu dhe mbulojnë fytyrën pjesërisht për mbrojtje nga dielli, por edhe si pjesë e traditës së fshehjes së emocioneve. Burrat Tuareg fillojnë të mbajnë vello në moshën 25-vjeç. Vello blu fsheh të gjithë fytyrën përveç syve.

Pothuajse nuk hiqet, madje as para anëtarëve të familjes. Besohet se burrat filluan të mbajnë një vello për të mbrojtur fytyrën e tyre nga rëra e Saharasë, por mbi të gjitha, është një simbol i identitetit mashkullor.

Besohet gjithashtu se mbron bartësin nga shpirtrat e këqij. Përveç kësaj, ajo konsiderohet një dekoratë tërheqëse dhe mund të vishet në stile të ndryshme.

Mbulesa e fytyrës vishet ndryshe në situata të ndryshme shoqërore. Është veshur kryesisht për të shprehur respektin në prani të shefit, të moshuarve dhe vjehrrave.

//lajmetshqip24
 

Hera

."Το Χαμόγελό σου. . . . . Σαν φεγγάρι στην αυλή,
Anetar i Stafit
Adm Nt2
Mesazhe
21,462
Vendndodhja
Atje ku ndihem mire !!
E kam nxjerre kete artikull para disa ditesh
 

Fiore

Ikur larg.....
Anetar i Stafit
Adm Nt2
Mesazhe
29,174
Vendndodhja
Gjithandej...:D
Populli ku vajzat mund të kenë shumë të dashur, burrat mbulojnë fytyrën me vello

Tuaregët janë një nga popujt më misteriozë në Afrikë. Ka rreth dy milionë prej tyre në të gjithë Saharanë dhe ata janë të njohur kryesisht për rrobat e tyre blu dhe enden në shkretëtirë.

Mënyra e tyre e jetesës është shumë e pazakontë, veçanërisht kur bëhet fjalë për gratë dhe lirinë e tyre.

Ndoshta ndryshimi i tyre kryesor nga pjesa tjetër e botës është tradita e matriarkatit. Vetëm këtu vajzat lejohen të kenë disa të dashur para martesës, dhe burrat, pasi të arrijnë moshën madhore, duhet të mbajnë një vello mbi fytyrat e tyre.

Tuaregët janë pjesë e popujve berberë dhe janë kryesisht të besimit mysliman, por zakonet e tyre bien ndesh kryesisht me jetën dhe besimin e myslimanëve të tjerë. Me Tuaregët, rregulli i privatësisë është shumë i rëndësishëm dhe duhet respektuar. Një grua mund të vizitohet çdo natë nga një partner tjetër, nëse vjen në çadrën e saj në errësirë dhe e lë atë para agimit. Në çadrat e tyre, gratë janë dashnore.

Burrat iu afrohen femrave duke shkruar këngë në një copë druri dhe duke ua dhënë atyre, kështu që ato zgjedhin atë vargjet e të cilit i prekin më shumë.

Divorcet janë të njohura dhe kryesisht vendosen nga gratë. Në këto raste, ata zakonisht mbajnë çadrën, kafshët dhe fëmijët, dhe burri kthehet në shtëpinë e prindërve të tij. Kontratat paramartesore janë gjithashtu të njohura, të cilat ndajnë pronën në rast divorci. Familja e një gruaje të divorcuar bën një festë si pjesë e divorcit të saj dhe kështu u bën të ditur burrave të tjerë se ajo është sërish beqare.

Kulmi i pozicionit shumë të veçantë të një gruaje është fakti se një burrë, nëse nuk është partneri i saj seksual, nuk mund të hajë para saj.

Gratë e këtij populli nuk i mbulojnë fytyrat, por kjo është arsyeja pse burrat e bëjnë këtë, kjo është arsyeja pse ato quhen burrat blu të Saharasë. Emri vjen nga dashuria e tyre e madhe për ngjyrën indigo me të cilën lyhen rrobat e tyre.

A340510F-BA5E-4913-90E8-738465E17F0F.jpegE35007FF-0D8C-4C8E-A8B6-61CDDB1A7750.jpeg
 

STONE_HEAD

kur te vin mend nuk ti han as qent
Anetar i Stafit
N2t Mod
Mesazhe
17,383
Populli ku vajzat mund të kenë shumë të dashur, burrat mbulojnë fytyrën me vello

Tuaregët janë një nga popujt më misteriozë në Afrikë. Ka rreth dy milionë prej tyre në të gjithë Saharanë dhe ata janë të njohur kryesisht për rrobat e tyre blu dhe enden në shkretëtirë.

Mënyra e tyre e jetesës është shumë e pazakontë, veçanërisht kur bëhet fjalë për gratë dhe lirinë e tyre.

Ndoshta ndryshimi i tyre kryesor nga pjesa tjetër e botës është tradita e matriarkatit. Vetëm këtu vajzat lejohen të kenë disa të dashur para martesës, dhe burrat, pasi të arrijnë moshën madhore, duhet të mbajnë një vello mbi fytyrat e tyre.

Tuaregët janë pjesë e popujve berberë dhe janë kryesisht të besimit mysliman, por zakonet e tyre bien ndesh kryesisht me jetën dhe besimin e myslimanëve të tjerë. Me Tuaregët, rregulli i privatësisë është shumë i rëndësishëm dhe duhet respektuar. Një grua mund të vizitohet çdo natë nga një partner tjetër, nëse vjen në çadrën e saj në errësirë dhe e lë atë para agimit. Në çadrat e tyre, gratë janë dashnore.

Burrat iu afrohen femrave duke shkruar këngë në një copë druri dhe duke ua dhënë atyre, kështu që ato zgjedhin atë vargjet e të cilit i prekin më shumë.

Divorcet janë të njohura dhe kryesisht vendosen nga gratë. Në këto raste, ata zakonisht mbajnë çadrën, kafshët dhe fëmijët, dhe burri kthehet në shtëpinë e prindërve të tij. Kontratat paramartesore janë gjithashtu të njohura, të cilat ndajnë pronën në rast divorci. Familja e një gruaje të divorcuar bën një festë si pjesë e divorcit të saj dhe kështu u bën të ditur burrave të tjerë se ajo është sërish beqare.

Kulmi i pozicionit shumë të veçantë të një gruaje është fakti se një burrë, nëse nuk është partneri i saj seksual, nuk mund të hajë para saj.

Gratë e këtij populli nuk i mbulojnë fytyrat, por kjo është arsyeja pse burrat e bëjnë këtë, kjo është arsyeja pse ato quhen burrat blu të Saharasë. Emri vjen nga dashuria e tyre e madhe për ngjyrën indigo me të cilën lyhen rrobat e tyre.

View attachment 118289View attachment 118290
sa mirr kjo enderr per ne shqiperiii
 

Hera

."Το Χαμόγελό σου. . . . . Σαν φεγγάρι στην αυλή,
Anetar i Stafit
Adm Nt2
Mesazhe
21,462
Vendndodhja
Atje ku ndihem mire !!
He mo e ju i bera nje version....eshte kaq teme Hot qe ne grate force e madhe ...inatçi 😂😂😂😂
 
Top