Kalendari historik

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

17 prill​

Ngjarje​

 • 1937 - Njohja kanonike e Autoqefalisë së Kishës Ortodokse së Shqipërisë nga Patriarkana Ekumenike, në Stamboll, në kohën e Patriarkut Beniamini I, ku u dha Tomos-i Patriarkal dhe Sinodal “mbi bekimin e Autoqefalisë së Kishës Ortodokse në Shqipëri”, me në krye Kryepiskopin e Tiranës, Durrësit dhe gjithë Shqipërisë Kristofor Kisi.
 • 1941 - Lufta e dytë botërore: ushtria e Jugosllavisë dorëzohet.
 • 1977 - Në Lihtenshtajn gratë votojnë për herë të parë në zgjedhje të lira.

Lindje​

Vdekje​

Festa dhe përvjetore​

 • Masakra e Poklekut - Forcat serbe masakruan 53 njerëz të pafajshëm, në mesin e tyre 10 nxënës.
 • Samoa - Festa e Flamurit
 
Last edited:

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

18 prill​

Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 • Zimbabvea - Festa e Pavarësise
 • Dita e trashëgimisë kulturore në Kosovë
 • Dita e Ushtrisë Iraniane
Në kishën katolike:
 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

19 Prill​Ngjarje


Lindje​


Vdekje​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

20 Prill​


Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 • Pashkët e krishtera kremtohen nga Katolikët dhe Ortodoksët, Festa e Ringjalljes së Krishtit
 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

21 Prill​


Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

22 Prill​

Ngjarje​

 • 1500 – Lundruesi portugez Pedro Álvares Cabral u bë evropiani i parë i cili pa Brazilin.
 • 1970 – Për herë të parë u festua Dita e Tokës.
 • 1991 – U formua Partia Social Demokratike e Shqipërisë.
 • 1992 – Ndodhi eksplodim në Guadalajara, Meksikë ku mbetën 206 njerëz të vrarë, rreth 500 të plagosur dhe rreth 15000 pa kulm mbi kokë.
 • 1993 – Muzeu i Përkujtimit të Holokaustit u hap në Vashington, SHBA.
 • 1993 – U lëshua në përdorim versioni 1.0 i shfletuesit të internetit Mosaic.
 • 1997 – Ndodhi masakra në Haouch Khemisti, Algjeri ku mbetën të vrarë 93 fshatarë.


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

23 Prill​

Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 • Dita ndërkombetare e librit dhe të drejtave të autorit
 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

24 Prill​


Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

25 Prill​


Ngjarje​

 • 1986 - katastrofa nukleare në Çernobil
 • 2010 - filluan punimet për ndërtimin e autostradës Vërmnicë- Merdare.


Lindje​


Vdekje​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

26 Prill​


Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 • Dita ndërkombëtare e pronësisë intelektuale. Kjo ditë filloi të kremtohet prej vitit 2000 nga ana e Organizatës Botërore të Pronësisë Intelektuale (World Intellectual Property Organization - WIPO)
 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

27 prill​


Ngjarje​

 • 1960 - Shpallet pavarësia e Togos
 • 1999 - Masakra e Mejës gjatë kohës së luftës në Kosovë në fshatin me po të njëjtin emër në rrethinën e Gjakovës, Kosovë. Në këtë masakër nga forcat serbe janë masakruar shqiptarët nga Gjakova dhe rrethina e saj. Trupat e të pajetëve janë shpërndarë në pjesë të ndryshme të Kosovës dhe Serbisë.


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

28 Prill​


Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

29 Prill​


Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

30 Prill​


Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

1 Maj​


Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

2 Maj​


Ngjarje​

 • 1908 - Një grup atdhetarësh formuan në Elbasan shoqërinë "Afërdita", e cila krijoi edhe grupin e bandës së qytetit, ndërsa kish synim të ngrinte një palestër sportive, dhe të merrej me botimin e librave shkollorë.
 • 1918 - General Motors blen Chevrolet Motor Company te Delaware
 • 1928 - Gratë e Korçës organizuan grevën e bukës, që ishte një nga grevat e para të këtij lloji në Shqipëri.
 • 1940 – Anullohen zyrtarisht Lojrat Olimpike te Helsinkit
 • 1953Mbreti Husein zyrtarisht u bë mbret i Jordanisë.
 • 1997 – Mbretëria e Bashkuar: Udhëheqësi i Partisë Laburiste britanike Tony Blair bëhet kryeministri i parë i Mbretërisë së Bashkuar, pas 18 vjet të qeverisjes konservatore.
 • 2003 - Presidenti Amerikan Xhorxh Bush deklaroi se pjesa kryesore e veprimeve luftarake në Irak kan përfunduar, dhe me këtë rast zyrtarisht lufta në Irak ka përfunduar.


Lindje​


Vdekje​

 • 1937 u vra pranë Barcelonës Temo Konomi, hero i Popullit, luftëtar i brigadave ndërkombëtare pjesëmarrëse në Luftën e Spanjës.
 • 2011 u vra Osama Bin Laden, udhëheqës. i Al-qaedes


Festa dhe përvjetorë​

 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

3 Maj​


Ngjarje


Lindje​

Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 • Dita Botërore e Lirisë së Shtypit
 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

4 Maj​


Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 • Dita botërore e smundjes së astmes
 • Dita botërore e zjarrfiksëve
 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

5 Maj​


Ngjarje​

 • 1762 – Nënshkruhet marrëveshja e paqes mes Rusisë dhe Prusisë
 • 1800 – Britania e Madhe : parlamenti miraton aktiv e bashkimit me te cilin vendos bashkimin mes Mbretërisë Britanike dhe Mbretërisë Irlandeze duke i dhëne jete Mbretërisë se Bashkuar te Britanisë dhe Irlandës.
 • 1835 – Në Belgjike përurohet hekurudha mes Brukselit dhe Malines (Mechelen). Kjo është hekurudha e pare në Evropa kontinentale.
 • 1916 – Marinsat amerikane pushtojnë Republikën Dominikane.
 • 1949 - Traktati i Londrës krijon Këshillin e Europës në Strasburg, si institucioni i parë evropian, që punon për integrimin evropian.
 • 1955 – Gjermania perëndimore fiton pavarësinë e plote.
 • 1961 – Programi Merkuri : Merkuri 3 - Alan Shepard behet amerikani i pare që udhëton në hapësire. Ai kryen një fluturim për 15 minuta, duke përshkuar jo një rrotullim të plotë përreth Tokës.


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetorë​

 • Dita e të rënëve për Atdheun - Shqipëri.
 • Dita e Europës
 

Lina

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
14,211
Vendndodhja
Me kembe ne toke

6 Maj​


Ngjarje​


Lindje​


Vdekje​


Festa dhe përvjetore​

 • Festa e shenjtorit të krishterë Shën Gjergjit simbol i disa vendeve evropiane
 
Top