Mirë se vini në forum vizitor,

Për të hyrë në përmbajtjen e forumit dhe të gjitha shërbimet tona, duhet të regjistroheni ose të identifikoheni në forum. Anëtarësimi në forum është plotësisht falas.

URIME 28 NËNTORI, DITA E FLAMURIT KOMBËTAR

URIME 28 NËNTORI, DITA E FLAMURIT KOMBËTAR

Sot festojmë 28 Nëntorin, Diten e Flamurit kombëtar, një datë me rëndësi të jashtëzakonshme për kombin tonë. .

Rrespektoni Masat e Covid-19 😷

Nga tregu te transporti publik, nga qendra tregtare te vendi i punës, qëllimi i tij është të zvogëlojë rrezikun e koronavirusit për të gjithë ne në të gjitha fushat ku jemi bashkë. Maska 😷 largësia ↔️ pastrimi 🧼 le t'i kushtojmë vëmendje.

Keni probleme me anëtarësimin?

Për shkak të ndryshimit të strukturës së forumit, janë vendosur disa kufizime, nëse nuk mund të shkruani një mesazh dhe të hapni një temë, hyni në lidhjen në titull dhe hapni temën tuaj.

Bëhu pjes e Chatit 📱

Netedy.com një vend argëtimi dhe i sigurt njohjesh online. Bisedoni, takohuni dhe ndërtoni marrëdhënie afatgjatë. Të dhënat tuaja personale janë gjithmonë të mbrojtura. Siguria e përdureseve tanë është përparësia jonë kryesore.
  • PËRSHËNDETJE VIZITOR!

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

LOJRAT OLIMPIKE

Regjistruar më
Jul 20, 2017
Mesazhe
637
Website
netedy.org
Çfarë është olimpizmi dhe cili është qëllimi i tij. Olimpizëm, Lëvizja Olimpike, Lojërat Olimpike. Olimpiad. Komisioni i Etikës

Idetë dhe parimet e olimpizmit


"Olimpizmi është filozofia e jetës, larja dhe bashkimi në një trup të balancuar të cilësisë, vullnetit dhe mendjes. Një përzierje e sportit me kulturë dhe arsim - lëvizja olimpike - kërkon të krijojë një mënyrë jetese të bazuar në gëzimin nën përpjekjet, vlerën e iluminizmit të Një shembull dhe respekt i mirë. Parimet etike themelore universale "(" Karta Olimpike ", parimet themelore, paragrafi 1.)Ideja e olimpizmit formuloi "babanë" e Olimpiadës moderne Pierre de Couberten Në raportin e tij duke lexuar në Sorbonne. Ishte për faktin se bota duhet të bashkojë idenë uniforme të konkurrencës sportive, dhe të rinjtë nuk duhet të harrojnë vlerën e madhe të shëndetit. Pierre de Coubert sheh para së gjithash mësuesit. Sipas tij, sport duhet të jetë pjesë e procesit arsimor për çdo të ri, si dhe shkencën, letërsinë dhe artin. Qëllimi i tij ishte të kultivonte edukimin harmonik të trupit dhe mendjes. Lojra Olimpike lejoi couterreta të përcjellë konceptet e tyre arsimore të bashkësisë ndërkombëtare. Lëvizja olimpike i përmbahet parimeve të Cubert. Sot, me ndihmën e arsimit, olimpizmi është bërë një mësim universal i bazuar në vlerat themelore njerëzore.

Vlerat e Lëvizjes Olimpike dhe Paralimpike

Vlerat olimpike.Përsosja është vetë-përkushtim i plotë si në arenën sportive dhe në jetë. Në këtë rast, ne nuk jemi aq shumë për fitoren triumfale, sa për luftën kokëfortë për arritjen e qëllimeve të vendosura, për të kapërcyer çdo ditë - domethënë, për dëshirën për përsosmëri.
Çdo doktradë argumenton për idealet dhe për dëshirën për ta. Për shembull, Kant besonte se përsosmëria mund të gjendet dhe të shohë vetëm në art. Por në fund të shekullit të 19-të, një këndvështrim tjetër u shfaq: përsosmëria mund të arrihet nga aktiviteti fizik. Përsosja në sport, për shembull, predikoi fisnikun e trashëguar Pierre de Coubert. Dhe bashkëkohësit e tij, të cilët mbanin pikëpamjet e "lënë", mbrojtën një "fërkim" masiv. Sot ne e dimë se çfarë saktësisht nga sport masiv Dhe fillon më shumë për përsosmëri, e cila çon në të dhënat olimpike.Miqësia është një nga vlerat kryesore njerëzore. Platoni e vuri miqësinë mbi pjesën tjetër të dashurisë njerëzore. Miqtë, tha ai, "shumë më afër me njëri-tjetrin se nëna dhe babai".


Kuptimi olimpik i miqësisë i përket jo vetëm lidhjes midis njerëzve individualë dhe më gjerë - midis popujve dhe kulturave të tërë. Sport është një mjet që ndihmon për të gjetur mirëkuptim të ndërsjellë midis njerëzve dhe të gjithë kombeve. Dhe miqësia në ekip ndihmon për të arritur një rezultat më të mirë sesa një sasi e thjeshtë e të gjitha përpjekjeve.
IOC beson se Lojërat Olimpike mund dhe duhet të ndihmojnë në zgjidhjen konflikti Ndërkombëtar. Ne citojmë Presidentin e IOC Jacques Rogge: Sport "nuk mund të mbajë luftën në vetvete ose të mbështesin botën, por roli i tij jetik është të ndihmojë në ndërtimin e një bote më të mirë dhe më paqësore".
Kjo është e lidhur me traditën e lashtë të armëpushimit olimpik, duke lënë rrënjët në lojërat e antikitetit dhe në IOC të rigjeneruar në vitin 1992. Objektivat e armëpushimit olimpik:


sigurimi i ndërprerjes së armiqësive për Lojrat Olimpike;


të krijojë kontakte midis palëve ndërluftuese përmes sportit;


të ofrojë ndihmë humanitare për vendet e mbuluara nga lufta;


krijo një "dritare të mundësive" për përfundimin e botës.

Simbolarmëpushimi olimpik - pëllumb, imazhin tradicional të botës, kundër sfondit të pesë unazave blu dhe zjarrit të stilizuar olimpik. Zjarri olimpik është thirrur të mbajë miqësinë dhe një ndjenjë të unitetit shpirtëror në zemrat e njerëzve në mbarë botën dhe pikat e shumëfishta në gjuhët e flakës simbolizojnë njerëzit (ose përfaqësuesit) të racave dhe kulturave të ndryshme.

Respekti është respekti për veten, trupin tuaj, respektin për të tjerët, në mjedis. Në sport, respekt është pajtueshmëria me rregullat, një mjet për t'u marrë me përdorimin e dopingut dhe abuzimeve të tjera. Respekti për kundërshtarin - eliminon përdorimin e mjeteve të pafat për arritjen e qëllimit.


Doping Ai u bë një problem serioz në vitet 1980-90 dhe për ta luftuar atë në vitin 1999, u krijua një agjenci e veçantë olimpike - WADA (faqja zyrtare e internetit http://www.wada-ama.org/en/). Për pavarësi edhe më të madhe dhe efektivitet të agjencisë, selia e tij u zhvendos në Montreal në vitin 2002. Qasja e sistemit menjëherë dha rezultate serioze - për shembull, abuzimi i zyrtarëve të sportit nga RDGJ, të cilat në vitet 1980 u identifikuan fjalë për fjalë ", u identifikuan repartet e tyre me anabolikë. Shumë atletë, sidomos gratë që morën këto barna, mbetën të paaftë për jetën. Dhe e gjithë kjo është bërë në mënyrë që pesëmbëdhjetë milion milion gdds të konkurrojnë me kompetenca të tilla sportive si SHBA dhe BRSS. Në këtë rast, dopingu iu dha dëshmisë së më shumë se 300 atletëve, dhe funksionarët më të urryer u dënuan.Vlerat Paralimpike

Vlerat paraolimpike bazohen në historinë e lëvizjes paralimpike, traditat e parimeve të drejta dhe të konkurrencës. Këto vlera apelojnë në luftën për të drejta të barabarta, integrimin në shoqëri dhe vetë-realizimin e personave me aftësi të kufizuara.

Kuraja është e përditshme e tejkalimit të vështirësive, përfshirja në luftë për rezultatet më të larta. Kjo është një fytyrë e patrembur e vdekjes në një luftë me një kundërshtar, dhe vetëm aftësinë për t'u ngritur mbi frikën e tyre për hir të një të mire të përbashkët ose zbatimin e vendimit. Është një virtyt dhe luftëtar, dhe një profesionist, dhe një qytetar. Kjo është baza për respekt. Kuraja duhet të dallohen nga aventurizmi dhe pamatur, sepse ky është rreziku që është i justifikuar nga qëllimi.


Ju mund të argumentoni për një kohë të gjatë në temën e asaj kurajo në kontekstin paralimpik. Megjithatë, është e mjaftueshme për të parë sportet më ekstreme paraolimpike në mënyrë që të ndihen.

Barazia është kryesisht barazia e njerëzve me aftësi të kufizuara. Të siguruar nga një medium pa pengesa (term special) dhe kushte të tjera për integrimin e personave me aftësi të kufizuara në shoqëri.


"Barazia" ishte një nga sloganet e Revolucionit Francez. Barazia e mundësive të folura për republikanët francezë sugjeron që suksesi i një personi nuk duhet të varet nga origjina e saj etnike, fetare dhe më e rëndësishmja - sociale. Lëvizja olimpike nuk u mbush fillimisht me dëshirën për barazi: gratë, përfaqësuesit e të varfërve, njerëzit e kulturave dhe garave të ndryshme, u bënë vetëm gradualisht në të.
Në vitin 1988, një hap i madh përpara për barazinë e mundësive të olimpiadëve dhe atletëve paralizë. Për herë të parë në histori, Lojërat Paralimpike u mbajtën menjëherë pas Olimpiadës - në të njëjtin qytet dhe në të njëjtat objekte.Dekitiviteti - Çfarë kërkohet nga atleti paralizativ në një sasi të shumëfishtë për të arritur rezultatin.


Mashtrimi nuk e pengon buzëqeshjen e Oscar Pistorius - Runner i Afrikës së Jugut, i cili arriti të fitojë 3 medalje të artë në lojërat paralimpike në kategorinë T44 (këmbët e gjurit më lart), duke lëvizur në dy proteza - "chepades" (oscar është amputuar të dyja këmbët) .
Të gjithë Afrika e Jugut panë përpjekjen e tij për të qetësuar në Lojrat Olimpike të vitit 2008. Gjithsej 0.7 sekonda nuk i dhanë atij atletin e parë me një amputim të këmbës që morën pjesë në Olimpik
lojëra. Megjithatë, në vendosmërinë e tij, askush në botë nuk dyshon.
Faqe për të në rrjet social Facebook: www.facebook.com/group.php? GID \u003d 28119914010

Frymëzimi është ajo që shtyn për arritjet e tij ose të paktën shkakton një ndjenjë të përfshirjes me akt të përbashkët. Frymëzimi transmetohet nga atletët për të gjithë shikuesit. Në përgjithësi, kjo është, natyrisht, është më mirë të përjetosh veten - ne ftojmë të gjithë në garat paralizime!


Megjithatë, nevojitet frymëzim jo vetëm për audiencën, por edhe nga atletët vetë. Pra, në vitin 2010, Octanner (partneri i Komitetit Olimpik të SHBA) krijoi një çmim të veçantë të Frymëzimit Paralimpik për të shprehur mbështetjen për të gjithë ata që ndihmojnë atletët e paralizuar për të kapërcyer veten dhe për të kërkuar sukses: trajnerët, mjekët, të afërmit dhe të dashurit e tyre .
Fituesit përcaktojnë njerëzit që votojnë për historinë e suksesit në faqen e Facebook http://www.facebook.com/octanner.precifikimi. Çmimi është një unazë përkujtimore prej ari 583 mostra. Nga rruga, popullsia kanadeze ka arritur një transmetim të drejtpërdrejtë të Lojrave Paraolimpike në Vancouver, e cila nuk ishte supozuar - njerëzit donin të shihnin dhe të ndjeheshin në kohën e konkursit!Piketa e Lëvizjes Olimpike dhe Paralimpike

Trafiku Olimpik .

Komiteti Olimpik Ndërkombëtar u themelua në vitin 1894. Një nga inspektorët kryesorë të rifillimit të lojërave të lashta ishte francezi Baron Pierre de Coubert.
Pas lojërave të para në Athinë në 1896, Coupterret u bë President i IOC dhe mbeti 30 vjeç.
Në vitin 1924, lojërat e para të dimrit u zhvilluan në Chamonix. Atletët rusë për herë të parë morën pjesë në Lojrat Olimpike të 1908 në Londër.
Figuristi Nikolai Panin-Kolomenkin u bë kampion i parë olimpik vendas.
Pas revolucionit të vitit 1917, Rusia Sovjetike refuzoi të merrte pjesë në Lojrat Olimpike deri në vitin 1951.
Në vitin 1952, në lojëra në Helsinki, një kthim triumfal na solli vendin e dytë në medalje.
Në vitin 1994, ekipi kombëtar rus për herë të parë mori pjesë në lojëra veçmas nga ish-republikat e BRSS.

Lëvizja Paralimpike.

Në vitin 1948, mjeku gjerman Ludwig Gutmann, duke punuar në Spitalin Britanik në Stock Mandeviil, organizoi lojërat e para për njerëzit me dëmtimin e sistemit musculoskeletal - "Stock Kombëtare Mandeville Games për të paaftët".
Në vitin 1952, Stock Mandeville Games mori statusin e ndërkombëtar.
Në vitin 1960, lojërat e para paralimpike u mbajtën në objektet sportive olimpike në Romë.
Pastaj praktika e strukturave uniforme u vendos të refuzojë.
Në vitin 1988, lojërat paralimpike në Seul për herë të parë pas pushimit ishin përsëri në të njëjtin qytet dhe në të njëjtat struktura në të cilat konkurruan me Olimpians.
Në të njëjtin vit, termi "Lojrat Paralimpike" hyri në përdorimin formal.
Në vitin 1989 u formua Komiteti Ndërkombëtar Paralimpik.
Që nga viti 2000, Lojrat Paralimpike dhe Olimpike mbahen nga i njëjti komitet organizativ. Komiteti Organizativ i Pekinit 2008 ishte i pari i cili fillimisht ishte angazhuar në përgatitjen e Lojrave Olimpike dhe Paralimpike.

Talismanë

Çdo lojëra olimpike dhe paraolimpike kanë talismanët e tyre. Frika Misha Misha "Olympiad-80", Pekin gëzuar talismans në formën e peshkut, pandës, antilopave, swallows dhe dritave olimpike - kjo është ajo që sheh dhe kujton gjithë botën. Talismanët kontribuojnë në përmirësimin e interesit dhe tërheqin vëmendjen ndaj lojërave specifike.


Tradita e Talismans Olimpik filloi në vitin 1972 në lojërat në Mynih. Më shpesh, organizatorët e lojrave deklarojnë dy figura zyrtare talismans.
Mascots e lojrave në Vancouver janë krijesa imagjinare të MIGA, Sumi, Kuatchi, imazhet e të cilëve janë sintetizuar nga mite kombëtare. Në Londër, talismanët ishin dy pika çeliku të Wenlock dhe Mandevill.

Ligji Federal Nr. 310-FZ


Ligji Federal i Federatës Ruse
Në organizatë dhe në mbajtjen e lojrave dimërore olimpike XXII dhe lojërat dimërore të Xi Paralimpike të vitit 2014 në qytetin e Soçit, zhvillimin e qytetit të Soçit si një vendpushim mali kufitar dhe ndryshime në aktet legjislative të zgjedhura të Federatës Ruse
(i ndryshuar nga ligjet federale të 07/24/2008 N 162-FZ, nga 30.12.2008 n 311-FZ,
nga 28.06.2009 N 125-FZ, datë 17 korrik 2009 N 155-FZ, nga 27.12.2009 N 379-

Neni 7.. Përdorimi i simboleve olimpike dhe simboleve paralimpike
1. Për qëllimet e këtij neni nën simbolizmin olimpik, emrat "olimpik", "Olimpiada", "Soçi 2014", "Olimpik", "Olimpik", "Olimpiad", "Lojërat Olimpike të Dimrit", "Lojërat Olimpike", "SOCHI 2014" dhe formuar në bazë të tyre fjalët dhe frazat, simbolin olimpik, zjarri, pishtari, flamuri, himni, motoja, si dhe emblemat, simbolet dhe përcaktimet e ngjashme të Lojrave Olimpike dhe Lojrave Olimpike që i paraprinin dhe i ndjekin ato. Sipas simbolizmit paralimpik janë emrat e Paralimpike, Paralimpiad, Paralimpike, Paralimpik, Paralimpiad, Lojrat e Paralimpike të Dimrit, Lojërat Paralimpike dhe Formohen në bazë të tyre dhe frazat, simbolin paralimpik, flamurin, himnin, moton, si dhe simbolet, simbolet dhe të ngjashme Për ata përcaktimet e Lojrave Paralimpike dhe Lojërat Paralimpike që i paraprijnë ato dhe duke ndjekur ato. Simbolizmi olimpik dhe simbolizmi paralimpik gjithashtu përfshin vepra artet vizuale, vepra muzikore, letrare dhe të tjera që përmbajnë simbolizmi olimpik dhe (ose) simbolizmi paralimpik ose elementët e saj dhe të destinuara për përcaktimin e Lojrave Olimpike dhe Lojrave Paralimpike, si dhe Lojërat Olimpike dhe Lojrat Paraolimpike që i kanë parë ato dhe duke ndjekur ato (Pjesë e të parit të ndryshuar nga ligji federal i 27.12.2009 N 379-FZ)
2. Përdorimi i simbolizmit olimpik dhe (ose) simboleve paralimpike, duke përfshirë përcaktimin e personave juridikë dhe sipërmarrësve individualë të prodhuar nga mallrat e tyre të kryera nga puna e ofruar (në emrat e markës, emërtimet tregtare, markat tregtare, shenjat e mirëmbajtjes, emrat e Origjina e mallrave), në emrat e domain-it dhe në mënyra të tjera, nëse një përdorim i tillë krijon një ide të përkatësisë së këtyre personave në Lojrat Olimpike dhe Lojrat Paralimpike, vetëm në përputhje me përfundimin e kontratës përkatëse me Komitetin Olimpik Ndërkombëtar dhe (ose) Komiteti Ndërkombëtar Paralimpik ose organizatat e autorizuara. (Siç ndryshohet nga ligji federal i datës 27 dhjetor 2009 N 379-FZ)

Strategjia Mjedisore "SOCHI 2014"

Ky është një dokument që përshkruan të gjithë kompleksin e detyrimeve, përgjegjësive, veprimeve kryesore dhe rezultateve të parashikuara të Komitetit Organizativ të SOCHI 2014 në Mbrojtjen e Mjedisit. Është mjeti kryesor për kombinimin e palëve të interesuara në dialogun e mbrojtjes së mjedisit. Strategjia mbulon të tre fazat e zbatimit të projektit olimpik: përgatitjen e lojërave, sjelljen e tyre dhe periudhën e përhershme.


Strategjia përfshin udhëzimet e mëposhtme:


Lojërat në harmoni me natyrën.
Qëllimi: Një qasje e re e vetëdijshme për trajtimin e natyrës në Soçi, jo vetëm jo vetëm që lidhet me një ndikim shkatërrues mjedisor, por edhe problemet mjedisore të akumuluara në rajon.
Veprimet: Ruajtja dhe rritja e biodiversitetit në rajonin e Lojërave, trajtimi i kujdesshëm i burimeve natyrore, zhvillimi i një sistemi të territoreve natyrore të mbrojtura posaçërisht, duke kufizuar ndikimin mjedisor gjatë ndërtimit dhe kompensimit të këtij ndikimi pas përfundimit të këtij ndikimi; Mbrojtja e habitateve dhe mënyrave të migrimit të kafshëve, përfshirë. Restaurimi i popullsisë së leopardit në Kaukaz, etj.


Lojërat pa ndryshime klimatike.
Qëllimi: Minimizimi i emetimeve të dioksidit të karbonit në atmosferë, rritja e të cilave është shkaku kryesor i ndryshimeve klimatike globale.
Veprimet: Numërimi i emetimeve të dioksidit të karbonit në lidhje me konsumin e energjisë gjatë organizimit dhe kryerjes së lojërave dhe zbatimit të programit për masat e neutralizimit të vëllimit të tyre; Rinovimi i transportit I. sistemi i Energjisë SOCHI për të zvogëluar ndotjen e ajrit; Stimulimi i kursimit të energjisë dhe përdorimi i burimeve alternative të energjisë.


Lojëra pa mbeturina.
Qëllimi: Zbatimi i parimit "zero mbeturinave".
Kjo do të thotë si parimi "zero humbje", që nënkupton jo vetëm reduktimin e vëllimeve të mbeturinave, dhe restaurimin dhe ripërdorimin e produkteve të mbeturinave dhe materialeve nga të cilat ato janë prodhuar.
Veprimet: stimulimi i grumbullimit të ndarjes dhe ripërdorimit të mbeturinave; Largimi dhe teknologjia e mbeturinave të ulëta gjatë ndërtimit; një sërë masash në fushën e hotelerisë, strehimit në hotele, shërbime shtëpiake, mirëmbajtjen e pastërtisë; Formimi i sistemit të qarkullimit të mbeturinave të rrezikshme në Soçi.


Lojërat e Iluminizmit.
Qëllimi: Krijimi i kushteve për rritjen e vetëdijes mjedisore, ndërgjegjes dhe përgjegjësisë së popullsisë dhe zhvillimit të kulturës mjedisore në procesin e përgatitjes dhe mbajtjes së lojërave.
Veprimet: Mbështetje për nismat mjedisore të Soçiut publik; Zbatimi i programeve arsimore, duke përfshirë për fëmijët dhe të rinjtë SOCHI; Mbështetje për aktivitetet arsimore të bibliotekave të SOCHI dhe zbatimin e programit të shpërndarjes masive të literaturës së arsimit mjedisor; Publikimi i rregullt i raporteve të mbrojtjes së mjedisit dhe zhvillimit të qëndrueshëm që tregon hapjen dhe përgjegjësinë e organizatorëve të lojrave.Olimpisti është filozofia e jetës, ngritja dhe bashkimi në një dinjitet të ekuilibruar të trupit, vullnetit dhe mendjes. Lidhja e sportit me kulturën dhe arsimin, olimpizmi është i përkushtuar të krijojë një mënyrë jetese të bazuar në gëzimin nga përpjekjet, rolin arsimor të një shembulli të mirë dhe respektin për parimet themelore themelore themelore themelore.

Qëllimi i olimpizmit është vendosja e sportit në shërbim të zhvillimit harmonik të një personi, duke kontribuar në krijimin e një shoqërie të paqes që kujdeset për respektimin e dinjitetit njerëzor.

Lëvizja olimpike është rënë dakord, e organizuar, veprime universale dhe konstante të kryera nën fuqinë supreme të IOC nga të gjithë njerëzit dhe organizatat që frymëzojnë vlerat e olimpizmit. Ajo mbulon pesë kontinente. Ajo arrin kulmin në unifikimin e atletëve botëror në festivalin më të madh të sportit - Lojrat Olimpike. Karakteri i tij është pesë unaza të përdredhur.

Sportet janë një nga të drejtat e njeriut. Gjithkush duhet të jetë në gjendje të luajë sport pa diskriminim pa diskriminim të çfarëdo lloji dhe në frymën olimpike të bazuar në mirëkuptimin e ndërsjellë, miqësinë, solidaritetin dhe një lojë të drejtë. Organizimi, menaxhimi dhe menaxhimi i sportit duhet të kryhet nga organizata të pavarura sportive.

Çdo formë diskriminimi ndaj një vendi ose personaliteti në bazë të racës, fesë, politikave, gjinisë, ose nga ndonjë tjetër i papajtueshëm me një aksesor në lëvizjen olimpike.

Që i përkasin Lëvizjes Olimpike kërkon pëlqimin nga Karta Olimpike dhe Njohja nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar.Simbolizmi olimpik - atributet e Lojrave Olimpike të përdorura nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar për të promovuar idenë e lëvizjes olimpike në mbarë botën.

Simbolet olimpike përfshijnë flamurin (unazat), himnin, betimin, sloganin, medaljen, zjarrin, degën e ullirit, përshëndetjet, maskotën, emblemën. Të gjitha përdorimi i simboleve olimpike për qëllime komerciale ndalohet nga Karta Olimpike. -

Flamuri është një pëlhurë mëndafshi e bardhë me emblemën olimpike (pesë unaza të përdredhur që simbolizojnë bashkimin e pesë kontinenteve dhe takimin e atletëve të të gjithë botës në Lojrat Olimpike) të qëndisura në të. Emblema u shpik nga Pierre de Cubenen në vitin 1913 dhe në vitin 1914 u miratua në Kongresin e Parisit.

Emblema olimpike dhe flamuri olimpik u prezantuan për herë të parë në Lojrat Olimpike VII në Antwerp në vitin 1920. Flamuri i 1920, i paraqitur në Lojrat Olimpike në Antwerp, u zëvendësua nga flamuri i ri olimpik në vitin 1988, i paraqitur në XXIV Games Olimpike në Seul. Flamuri i vjetër është mbajtur tani në Muzeun Olimpik në Lausanne në Zvicër.

Flamuri i Lëvizjes Olimpike është një fushë e bardhë, në qendër të të cilës është vendosur emblema olimpike: unaza të ndërthurura të vendosura në dy rreshta (tre në pjesën e sipërme, dy në pjesën e poshtme). Ngjyrat e unazave (nga e majta në të djathtë): blu, e zezë, e kuqe; Verdhë, jeshile.

Unazat simbolizojnë unitetin (unitetin) e pesë kontinenteve dhe karakterin botëror të Lojrave Olimpike. Unazat janë të lidhur përgjatë zinxhirit, në formën e letrës W, dhe ekstreme (blu, të kuqe) ndërpriten secili, me vetëm një unazë tjetër dhe të vendosura në qendër - secila me dy unaza.

Deri në vitin 1951, Drejtoria Zyrtare argumentoi se ngjyrat e unazave korrespondojnë me kontinentet e ndryshme: Evropa - Blue, Azi - të verdhë, Afrika - e zezë, Australi - Green dhe Amerikë - e kuqe. Megjithatë, më vonë u hoq nga atje, sepse Nuk ka dëshmi se Pierre de Cubebert nënkuptonte saktësisht shpërndarjen e ngjyrave.

Himni i Lojërave Olimpike kryhet gjatë heqjes së flamurit olimpik gjatë hapjes së lojërave të ardhshme, si dhe në përfundimin e tyre dhe në disa raste të tjera.

Emri Ky simbol vesh: "Fëmijët Fortune", ose "Fuva" - perëndeshë e mirëqenies.

Një nga atletët e shquar shqipton një betim në garën e ndershmërisë në emër të të gjithë konkurrencës. Pastaj një nga gjyqtarët shqipton një betim në një gjyqtar të ndershëm dhe objektiv. Betimi ofrohet de Cubert në vitin 1913. Rishikon një copëz të ngjashëm antik. U shpreh zyrtarisht zyrtarisht në vitin 1920 në Lojrat Olimpike VII në Antwerp.

Betimi i atletëve:

"Në emër të të gjithë atletëve, premtoj se do të marrim pjesë në këto lojëra duke respektuar dhe duke respektuar rregullat për të cilat ato mbahen, në një frymë të vërtetë sportive, në lavdinë e sportit dhe në emër të nderit të ekipeve të tyre".

Gjyqtari betim:

"Në emër të të gjithë gjyqtarëve dhe zyrtarëve, premtoj se do të përmbushim detyrat tona gjatë këtyre Lojërave Olimpike me të gjitha paanshmërinë, duke respektuar dhe duke respektuar rregullat për të cilat ato mbahen, në Buche të vërtetë sportive.

Slogani "më shpejt, më lart, më e fortë", që është përkthimi i shprehjes latine "Citius, Altius, Fortius". Slogani u shpik nga prifti francez Henri Didon dhe u propozua nga Pierre de Cubenert gjatë krijimit të Komitetit Olimpik Ndërkombëtar në 1894 dhe u prezantua në Lojrat Olimpike VIII në Paris në vitin 1924.

Ekziston edhe një motos jozyrtare "Gjëja kryesore nuk është një fitore, por pjesëmarrja", autorësia e së cilës i atribuohet gabimisht De Cubert. Në fakt, kjo frazë shoqërohet me tragjedinë e kreut të kontrabandës Piyreti Pererando, e cila u skualifikua në drejtimin në distancën e maratonës (Londër, 1908) për shkak të ndihmës që i është dhënë atij në fund. Ndihma që ai nuk kërkoi. Ditën tjetër është mbajtur ceremonia solemne e prezantimit të çmimeve. Një nga anëtarët e familjes mbretërore e ftoi italisht në piedestal dhe ia dorëzoi Kupën e Artë për një arritje sportive të shquar. Në këtë ditë, Peshkopi Pensilvanian tha fjalët e mëposhtme nga Ambonja e Katedrales: "Gjëja kryesore nuk është një fitore, por pjesëmarrja". Pjesëmarrja në kuptimin e ndjeshmërisë ndaj atletit që luftonte nga forca e fundit, por nuk mund të fitonte.

Medaljet olimpike: Artë, argjendi dhe bronzi janë dorëzuar tre atletë, të cilat treguan rezultatet më të mira në konkurs. Në sportet e ekipit, të gjithë anëtarët e ekipit marrin medalje të barabarta.

Dizajni i medaljeve, i dha atletëve në tetë Olimpiadën e parë të verës, ishte krejtësisht e ndryshme dhe u zhvillua nga secila komision organizator i tyre. Nga viti 1920 deri në vitin 2000, një dizajn standard u përdor për Medaljen Olimpike Aversa. Goddess Nick me një degë palme në dorën e tij të djathtë, një fitues festues. Medaljet e kundërt ndryshuan në varësi të dëshirës së vendit ku u mbajtën lojërat. Që nga viti 2004, ajo ka tërhequr nga kjo traditë, dhe të dy anët e medaljeve janë prodhuar sipas dizajnit unik të organizatorëve të lojrave. Diametri i Medaljes së Lojërave të vitit 2008 ishte 70 mm, trashësia është 6 mm.

Medaljet e arit zakonisht bëhen kryesisht të argjendit. Kështu, në ndeshjet e vitit 2008, medalja e artë peshonte rreth 150 gram, e cila përfshinte rreth 6 gram ari. Medaljet e argjendta janë bërë prej argjendi, bakër bronzi.

Në ndeshjet e 1896 dhe 1900, vetëm atletët që morën një vend 1 dhe 2 u vunë re medalje. Nuk kishte asnjë medalje të artë, por u dorëzua vetëm argjendi dhe bronzi. Për më tepër, në 1900 ndeshjet në shumë lloje të medaljeve nuk u prezantuan fare, dhe në vend të kësaj, organizatorët i dhanë pjesëmarrësve gota dhe diploma. Megjithatë, për një qasje uniforme në librin e referencës së medaljeve të arit, argjendit dhe bronzit përdoren për këto lojëra.

Deri në vitin 1960, medalje u bënë pa fasteners dhe iu dhanë fituesit të drejtë në duart e tyre. Organizatorët e Lojrave të 1960 në Romë për herë të parë prodhuan zinxhirë të hollë bronzi në formën e një dege ulliri, në mënyrë që medaljet të mund të vareshin në atletët e qafës. Është interesante se futja e një inovacioni që nuk është siguruar nga rregullat, organizatorët u futën dhe u dorëzuan vajzave që i dhanë medalje për dhënien e gërshërëve për të prerë me shpejtësi zinxhirët në rast të kundërshtimeve. Megjithatë, më pëlqeu ideja, dhe që atëherë zinxhirët ose shirita i bashkëngjiten medaljeve olimpike.

Për herë të parë, flaka olimpike u ndez në lojërat verore të IX në Amsterdam (Holandë). Dritat e zjarrit olimpik në territorin e rrënojave të tempullit të perëndeshës Gera në Olimpiadën e lashtë në Greqi nga një pasqyrë parabolike. Zjarri në pishtar është transmetuar nga atleti në atlet gjatë një reletë simbolike shumëditore, e cila kalon nëpër të gjitha 5 kontinentet e banuara të tokës. Zjarri vjen në vendin e Lojrave Olimpike në ditën e zbulimit të tyre. Pishtari finalist rele dritat flaka e zjarrit olimpik. Ai simbolizon fillimin e lojrave. Pas përfundimit të të gjitha garave, zjarri olimpik i zjarrit është shuar, i cili simbolizon mbylljen e lojrave.

Raporti i parë i zjarrit olimpik nga Olimpia dhe ceremonia e bashkimit të zjarrit olimpik u mbajtën në Lojrat Olimpike të Xi në Berlin (Gjermani) në vitin 1936. Zjarri u ndez në Olympia më 20 korrik 1936, rele përfundoi në Berlin më 1 gusht 1936.

Autori dhe themeluesi i traditës së rele, si dhe autori i idesë së pishtarit të djegur në Greqi, konsiderohet të jetë Charle Die, një zyrtar sportiv në Gjermani dhe sekretar i përgjithshëm Organizimi i Lojrave XI. Plani i rele u shfaq në dima gjatë përgatitjeve për Lojrat Olimpike VI VI në Berlin, anuluar në lidhje me Luftën e Parë Botërore.

Dega e ullirit, ose "Cotinos", është një degë që fituesi është dorëzuar në formën e një kurorë, e cila i dorëzohet fituesit me një medalje të artë. Tradita e prezantimit të saj u ringjall në Lojrat Olimpike të Verës XXVIII në Athinë në vitin 2004.

Talisman për çdo Olimpiadë zgjidhet nga vendi pritës në diskrecionin e saj. Zakonisht, një talisman zgjedh çdo kafshë ose imazh të stilizuar të lidhur në përfaqësimin e shumicës së njerëzve me vendin pritës.

Fillimisht, Lojrat Olimpike të Ringjallur kishin vetëm emblemën dhe flamurin. Talismanë u shfaqën mjaft kohët e fundit, në vitin 1968. Për më tepër, disa besojnë se paraardhësit e të gjitha talismanëve olimpikë ishte një shyss funny ski, i cili u bë një simbol i Olimpiadës së Bardhë në Grenoble. Të tjerët janë të bindur se Jaguar i Parë Talisman u shfaq në Lojrat Olimpike në Mexico City.

Çfarëdo që ishte, por talisman i parë zyrtar u njoh si taks Waldo, i cili u shfaq në vitin 1972 në Lojrat Olimpike Verore në Mynih. Waldo (emri i meshkujve, sepse në gjuhën gjermane fjala "dachshund" e garës mashkullore) zgjodhi lojën e lojës për faktin se, siç është shkruar në faqen e internetit të Komitetit Olimpik Ndërkombëtar ", cilësia e tij e një atlet të vërtetë: këmbëngulje, këmbëngulje dhe shkathtësi. " Waldo është gjithashtu i famshëm për faktin se ai është i vetmi manar që është bërë një talisman në historinë e Lojrave Olimpike.


Çdo lojëra olimpike kanë emblemën e tyre unike që simbolizon qytetin dhe organizatorin e vendit. Zakonisht, por jo gjithmonë, elementi i emblemës është unaza olimpike. Emblema zyrtare olimpike përbëhet nga simboli olimpik dhe vajza olimpike: simboli është pesë unaza me ngjyrë të përdredhur në një sfond të bardhë dhe motoja zyrtare "Citius, Altius, Fortius" ("më i shpejtë, më lart, më i fortë"), i cili ka ndryshuar Në lojërat e fundit, ose mund të thuhet, përveç zyrtarit, shpik një tjetër. E drejta për të përdorur emblemën olimpike kanë vetëm IOC dhe NOC. Komitetet Olimpike Kombëtare çdo herë kishin emblemën e tyre. Është shkruar në Kartën Olimpike, si dhe përdorimin e emblemave nga organizata të tjera në çdo qëllim komercial pa lejen për t'u ndaluar.

Për merita të veçanta para lëvizjes olimpike, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar në vitin 1974 dha urdhrin olimpik. Fillimisht, urdhri kishte tre gradë: rendi i artë olimpik, rendi olimpik i argjendtë, urdhri olimpik prej bronzi. Që nga viti 1984, vetëm dy gradë jepen - rendi i artë dhe rendi i argjendtë.

Urdhri është një shpërblim personal i dhënë në emër të IOC për merita të veçanta para lëvizjes olimpike. Anëtarët e tanishëm të Urdhrit MAK nuk jepen.

Që nga viti 2002, kufizimet shtesë janë futur në shpërblimin e rendit:

dhënia e atletëve-pronarëve të medaljeve olimpike u ndërpre, pasi ata tashmë kanë shpërblimin më prestigjioz në lëvizjen olimpike;

numri i çmimeve që u jepet udhëheqësve të një vendi është i kufizuar: jo më shumë se një i zakonshëm në vit.

Anatoli Karpov, Vladimir Vasin, Arkady Vorobiev, Trajnerët Alexander

Gomel, Vladimir Maksimov, Leonid Arkayev, Konstantin Bezkov, Victor Tikhonov, Viktor Ivanov, Doktor Zoya Mironova, gazetar Nikolai Ozerov, kryetar i Komitetit Organizativ të Lojrave të XXII Olimpiadës së vitit 1980 në Moskë të Ignatius Novikov, masat e para të St . Petersburg Anatoli Sobchak, Zëvendës Kryetari i Moskës Valery Shansev, kreu i rajonit Rostov, Vladimir Chub, shifrat e shtetit Henry Yushkevichi, Vitaly Ignatenko, udhëheqës sportive Konstantin Andrianov, Andrei Starovyov, Valery Sysoev, Vyacheslav Koloskov, Anna Sinylkina, Alexander Kozlovsky, Lev Cofman, Alexander Kozhukhov, Yuri Kopylov, Evgeny Polykanin, Vladimir Rabichenko, Valentin Miroshnichenko, Valentin Pisheev, Yuri Bychkov, Vladimir Panteleev, Boris Kabargin, Leonid Tyharachev, gazetar Alexander Ratner.

Rendi i bronzit (tani një shpërblim i tillë nuk jepet)

atletë Irina Rodnina dhe Lyudmila Tourskieva, Doktor Zoya Mironova

Ndër të dhënë nga urdhri olimpik ka edhe mediat.

Presidenti i parë i Rusisë B.N. u dha rendin e arit Yeltsyn.

Urdhri i argjendtë i dhënë:

lojtar basketbolli S.a. Belov (CSKA, Moskë - Uralmash, Sverdlovsk)

headletlet. Vorobjev (Rajoni i Moskës - SKA, Sverdlovsk)

gjimnastja B.A. Shahin (Kiev, Ukrainë - Stfk, Sverdlovsk)

II. Tour teorik dhe metodik

Djemtë dhe vajzat (9-10-11 klasa)

Udhëzime për përfundimin e detyrës.

Ju jeni detyrat e propozuara që plotësojnë kërkesat për një minimum të njohurive të të diplomuarve të shkollës mesatare (të plotë) në temën "Kultura fizike".

Detyrat në një formë të mbyllur, domethënë, me përgjigjet e sugjeruara. Detyrat janë paraqitur në formën e deklaratave të papërfunduara që mund të jenë ose të vërteta ose të rreme në përfundim. Gjatë kryerjes së këtyre detyrave, duhet të zgjidhni përfundimin e saktë nga opsionet e propozuara. Ato përmbajnë të dyja përfundimet e duhura dhe të pasakta, si dhe pjesërisht që korrespondojnë me kuptimin e akuzave. Është e drejtë që më së shumti të korrespondon me kuptimin e miratimit.

Një numër i detyrave vlerësohen nëse janë vërejtur të gjitha opsionet e kredisë. Kjo gjendje është e specifikuar në detyrë. Opsionet e zgjedhura janë vërejtur duke marrë parasysh sheshin përkatës në formularin e përgjigjeve: "A", "B", "B" ose "G".

Lexoni me kujdes detyrat dhe përgjigjet e propozuara. Mundohuni të mos mendoni, por të justifikoni logjikisht zgjedhjen tuaj. Lëvizni detyrat e panjohura në vend të ekzekutimit të tyre duke supozuar. Kjo do të kursejë kohë për të kryer detyra të tjera. Më pas, mund të ktheheni në detyrën e humbur.

Detyrat e kryera të këtij grupi janë vlerësuar në 1 pikë.

Jini të kujdesshëm, duke bërë shënime. Korrigjimet dhe mbylljet vlerësohen si një përgjigje e pasaktë.

Plotësoni pyetësorin në formularin e përgjigjes: Shkruani emrin tuaj të fundit, emrin, patronimik, emrin e subjektit të federatës, qytetit, shkollës dhe klasës që imagjinoni.
 

Identifikohu ose regjistrohu për të përfituar më shumë nga forumi!

Identifikohu ose regjistrohu për të përfituar më shumë nga forumi!

Regjistrohu

Krijimi i një llogarie në forum është plotësisht falas.

Regjistrohuni tani
Hyr

Nëse keni një llogari, ju lutemi identifikohuni

Hyr

Postime të reja