Paralelet dhe Meridianet

Juno

ⓃⒺⓉⒺⒹⓎ.ⒸⓄⓂ
Staff member
ADMIN
Mesazhe
10,016
Mosha
35
Location
Space
Gjerësia dhe gjatësia gjeografike paraqitën me vija që në glob qartë të theksohetforma, madhësia dhe pozita e kontinenteve, ujdhesave, deteve, oqeaneve, objekteve,etj. Rrjeti i vijave matematikore, raporti dhe këndet nën të cilat prehen bën të mundur që në glob qartë të theksohet f orma, madhësia dhe pozita e kontinenteve, ujdhesave, deteve, oqeaneve, etj. Paraqitja e besuar e përmbajtjeve gjeograf ike të Tokës sipas pozitës dhe dimensioneve të tyre në glob, kërkon edhe punë të tjera paraprake.
Vija rrethore që e përshkruan Tokën në pjesën e saj më të zgjeruar dhe është njësojlarg nga Poli i Veriut dhe Poli i Jugut quhet ekuator. Ekuatori e ndan Tokën në dyhemisfera të barabarta - hemisfera veriore dhe hemisfera jugore. Në veri dhe në jug tëekuatorit mund të tërhiqen vija të panumërta rrethore. Vijat e tilla të menduara rrethorequhen paralele.
38807
 

Chat Shqip, Njohje Online

Behuni pjesë e platformës së njohjeve online! Netedy është platforma e chatit më e madhe shqipfolëse! Aty ku mundesia për tu njohur me Vajza & Djem eshte bërë me e thjeshtë!

Top