Welcome to the forum 👋, Guest

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

  • PËRSHËNDETJE VIZITOR!

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Përshesh me Pulë dhe Bukë Misri

Lina

NeTeDy.com ?
STAFF
Adm Nt2
Regjistruar më
Tet 30, 2020
Mesazhe
45,731

Përshesh me Pulë dhe Bukë Misri – Shije Fantastike nga Tradita​



Persheshi-750x500.jpg

Përsheshi me pulë është ndër gatimet më speciale të kuzhinës tradicionale shqiptare. Foto:Flickr

Përsheshi me pulë është ndër gatimet më speciale të kuzhinës tradicionale shqiptare.
I përgatitur me kulaç shtëpie apo bukë misri ai shijon në mënyrë fantastike dhe mbetet përherë ndër pjatat më të veçanta që mbush tryezat e shqiptarëve në raste festash e gëzimesh familjare.

Përgatitja e Përsheshit me Pulë dhe Bukë Misri
Përbërësit

1 pulë mesatare, e freskët
4-5 qepë të njoma
60-80 gr gjalpë të freskët ose 4-5 lugë gjelle vaj ulliri (për një gatim më të shëndetshëm AgroWeb.org këshillon përdorimin e vajit të ullirit)
Një tufë nenexhik i grirë hollë
Kripë
Piper
1 bukë misri
1 kokërr limon

Përgatitja e Bukës së Misrit

Përbërësit

1 kg miell misri
700 ml ujë i ngrohtë
3 lugë vaj ulliri
1 lugë gjellë kripë
Në një enë të pastër hedhim 1 kg miell misri bashkë me pak vaj ulliri.

Më pas shtojmë pak ujë të ngrohtë, por më parë sigurohemi që të mos jetë i përvëluar.

Sipas traditës së gjysheve tona, ngrohtësia e ujit duhet të jetë e përballueshme aq sa ta durojmë nëse e provojmë me gishtin e vogël të dorës.

Hedhim ujin në enën ku kemi miellin e misrit dhe vajin e ullirit.

Më pas hedhim dhe një lugë gjelle kripë dhe i përzjejmë me një lugë druri.

Më pas shtojmë pjesën tjetër të ujit të ngrohtë dhe vijojmë të përziejmë derisa të kemi një masë të njëtrajtshme.

Në vijim, masën e përftuar e shtrojmë në tavë apo në një tepsi të vogël, të cilën më parë e kemi lyer me vaj ulliri.

Pasi hedhim masën në tavë dhe e hapin në mënyrë të njëtrajtshme, lyejmë me një furçë me pak vaj ulliri edhe pjesën e sipërme.

Tavën e vendosim në furrë në temperaturën 200 gradë celcius për 40 minuta.

Kur piqet, buka e misrit merr një ngjyrë të artë, të praruar me disa nuanca portokalli të errët.

Përgatitja e Përsheshit
Si fillim, udhëzojme me përgatitjen e pulës.

Pastrojeni me ujë të rrjedhshëm dhe përcëllojeni në zjarr të ngadaltë.

Lyejeni me kripë, piper, gjalpë e lëng limoni nga të gjitha anët.

Vendoseni në një tavë, hidhini 3-4 gota ujë dhe futeni në furrë të piqet.

Gjatë pjekjes spërkateni herë pas here me lëngun e vet.

Kur të piqet largojeni nga furra dhe lëngun ruajeni mënjanë për të përgatitur përsheshin.
Vendosim një tenxhere në zjarr.

Kaurdisim qepën e grirë hollë me gjalpë ose vaj ulliri, shtojmë nenexhikun, lëngun e pulës dhe e lëmë të zjejë sa të marrë një valë.

Thërrmojmë bukën e misrit, e hedhim në lëng që të marrë disa herë valë.

Nëse dëshironi shtoni dhe pak gjalpë të shkrirë.

Kaurdiseni derisa përsheshi të përthithë lëngun.

Vendoseni për pak minuta në furrë të parangrohur, përziejeni dhe më pas hiqeni nga furra.

Përsheshin vendoseni në një pjatancë dhe vendosni sipër pulën e pjekur.

./AgroWeb.org
 

Postime të reja

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

Choose the color combination according to your taste

Select Day/Night mode

You can use it by choosing the day and night modes that suit your style or needs.

Welcome to the forum 👋, Guest

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.