Miresevjen në Netedy.com - Vendodhja e te gjithe forumisteve shqiptar

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com!

PHP per fillestaret.

molecule

{true ? false}
ANETAR ✓
Regjistruar më
Dec 12, 2004
Mesazhe
5,086
Pëlqime
11,726
Pikë
113
Location
127.0.0.1
Website
shoqeria.net
Nese doni te dini cfare eshte PHP athere lexoni ketu: Cfare eshte PHP?.

Fajlet PHP gjithmone mbarojne me .php por qellon dhe nga konfigurimet e serverave qe te emerohen dhe si .html apo .netedy. Pra me ane te serverave mund ta emerojme si te duam. Por kjo nuk eshte teknike e thjeshte dhe e rekomanduar per arsye se jo te gjith serverat jane te konfiguruar ashtu sic duam ne.

Pak me siper ju tregova per filet primare te gjuhes programuese PHP. Por brenda cfare permbajne?
Nje file PHP fillon me

PHP:
<?php
dhe mbaron me:

PHP:
?>
Pra nje fajl e zeme molecule.php permban brenda:

molecule.php
PHP:
<?php

/*
* Ky eshte nje file php
*/

?>

Pak me siper jan perdorur (ylla/asterisk). Cfare jane * brenda files php dhe si perdoren ato?
* jane komente qe nuk interpretohen ne browser. Ndryshe nga HTML qe i ka <!--Komenti --> dhe qe interpretohen, ne file PHP ato nuk interpretohen pra vizitoret nuk e shohin. Zakonisht perdoren per te memorizuar punen apo per te shpjeguar funksionet/veprimet brenda fajlit php qe po programojme ne menyre qe mos ti harrojme (gabim ky qe behet nga shum programues). Mund te perdoren pa limit mjafto qe te ruani fajlin me madhesi sa me te vogel.
Shembuj si perdoren komentet.

shembull 1 molecule.php
PHP:
<?php
/*
* Ky eshte nje file php
*/
?>

shembull 2 molecule.php
PHP:
<?php
function getNetedyUser() {

/*
* @shpjegimi
* funksioni getNetedyUser sherben per te marre emrin e perdoruesit nga forumi Netedy.com
*/

echo $netedyUser;

}
?>

Te tjera ditet ne vijim.. :)
 
Last edited:

Chat Shqip, Njohje Online

Behuni pjesë e platformës së njohjeve online! Netedy është platforma e chatit më e madhe shqipfolëse! Aty ku mundesia për tu njohur me Vajza & Djem eshte bërë me e thjeshtë!

Pansophia

Themelues i forumit NETEDY
Kontributor
Regjistruar më
Sep 30, 2018
Mesazhe
530
Pëlqime
921
Pikë
93
Super detajim, per kedo. :)
 

molecule

{true ? false}
ANETAR ✓
Regjistruar më
Dec 12, 2004
Mesazhe
5,086
Pëlqime
11,726
Pikë
113
Location
127.0.0.1
Website
shoqeria.net
Variablat ne PHP.

Cfare jane variablat?
Variablat jane mbajtes (containers) informacioni.

- Deklarimi i variablave.
Nje variabel fillon gjithmone me shenjen e dollarit $

Shembull:


PHP:
<?php
/*
* @variablat @ PHP
*/
$molja = "Pseudonimi im eshte molecule";
?>

Strings ne PHP.

Stringat jane sekuence karakteresh pershembull: "Pseudonimi im eshte molecule"

Shembull:
PHP:
<?php
/*
* @strings @ PHP
*/
echo strlen("Pseudonimi im eshte molecule"); // nxjerr numrin 28 (28 karaktere ka ne string).
?>

Echo & Print ne PHP

Echo & print na jep rezultatin (output) kur programojme ne PHP.

Shembull:
PHP:
<?php
/*
* @echo
*/
echo "Pseudonimi im eshte molecule"; 
?>
PHP:
<?php
/*
* @print
*/
print "Pseudonimi im eshte molecule"; 
?>
* Echo perdoret ne te shumten e rasteve.Te tjera ditet ne vijim. :)
 

molecule

{true ? false}
ANETAR ✓
Regjistruar më
Dec 12, 2004
Mesazhe
5,086
Pëlqime
11,726
Pikë
113
Location
127.0.0.1
Website
shoqeria.net
PHP / lloji i te dhenave.

 • String
 • Integer (numra)
 • Float (numra me zero prapa psh 10.12 thirrur ndryshe double)
 • Boolean ( true / false | e vertet e pa vertet)
 • Array
 • Object
 • NULL
Shembull String:

PHP:
<?php
  // njejt si variables.
  $nick = "molecule";
?>
Shembull Integer:

PHP:
<?php
  $numri = 10;
?>
Shembull Boolean:

PHP:
<?php
$killer = false;
$killer = true;
?>
Shembull float:

PHP:
<?php
  $numri = 10.99;
?>

Shembull array:

PHP:
<?php
$ngjyrat = ['blu','kuq'.'pink'];
?>
Shembull Objects:

PHP:
<?php
$obj = new Makinat();
?>

Shembull NULL:

PHP:
<?php
$bosh = null;
?>

Te tjera ne vijim..
 

molecule

{true ? false}
ANETAR ✓
Regjistruar më
Dec 12, 2004
Mesazhe
5,086
Pëlqime
11,726
Pikë
113
Location
127.0.0.1
Website
shoqeria.net
Sintaksat ne PHP

pak me siper shpjegova prapashtesen e fileve php dhe si fillon e mbaron:
Nje file PHP fillon me

PHP:
<?php
dhe mbaron me:

PHP:
?>
Pra nje fajl e zeme molecule.php permban brenda:

molecule.php
PHP:
<?php

/*
* Ky eshte nje file php
*/

?>
Nje php script mund te vendoset ne cdo pozicion te dokumentit.

Dicka e thjeshte qe perdor echo

test.php
PHP:
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1>PHP per fillestaret.</h1>

<?php
echo "Pershendetje Netedy.com";
?>

</body>
</html>
echo mund te perdoret dhe si Echo apo dhe si EcHo; por valiablat jo.

Shembull

test.php
PHP:
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1>PHP per fillestaret.</h1>
<!-- OK -->
<?php
echo "Pershendetje Netedy.com"; // OK
Echo "Pershendetje Netedy.com"; // OK
EcHo "Pershendetje Netedy.com"; // OK
?>

</body>
</html>

Shembull me Variabla.

test.php
PHP:
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1>PHP per fillestaret.</h1>
<?php
$forum = "Netedy.com"
echo "Pershendetje $forum"; // OK
echo "Pershendetje $Forum"; // ERROR / BOSH
echo "Pershendetje $FoRum"; // ERROR / BOSH
?>

</body>
</html>
Variable duhet te perdoret ne rresht dhe fillimisht deklarohet pastaj perdoret.
shembull

test.php
PHP:
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1>PHP per fillestaret.</h1>
<?php
$forum = "Netedy.com"
echo "Pershendetje $forum"; // OK
?>

</body>
</html>

Shembull error:
test.php
PHP:
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1>PHP per fillestaret.</h1>
<?php
echo "Pershendetje $forum"; // FATAL ERROR.
$forum = "Netedy.com"
?>

</body>
</html>

Kaq per momentin. Te tjera ne vijim.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Top