Mirë se vini në forum vizitor,

Për të hyrë në përmbajtjen e forumit dhe të gjitha shërbimet tona, duhet të regjistroheni ose të identifikoheni në forum. Anëtarësimi në forum është plotësisht falas.

Rrespektoni Masat e Covid-19 😷

Nga tregu te transporti publik, nga qendra tregtare te vendi i punës, qëllimi i tij është të zvogëlojë rrezikun e koronavirusit për të gjithë ne në të gjitha fushat ku jemi bashkë. Maska 😷 largësia ↔️ pastrimi 🧼 le t'i kushtojmë vëmendje.

Keni probleme me anëtarësimin?

Për shkak të ndryshimit të strukturës së forumit, janë vendosur disa kufizime, nëse nuk mund të shkruani një mesazh dhe të hapni një temë, hyni në lidhjen në titull dhe hapni temën tuaj.

Bëhu pjes e Chatit 📱

Netedy.com një vend argëtimi dhe i sigurt njohjesh online. Bisedoni, takohuni dhe ndërtoni marrëdhënie afatgjatë. Të dhënat tuaja personale janë gjithmonë të mbrojtura. Siguria e përdureseve tanë është përparësia jonë kryesore.
  • PËRSHËNDETJE VIZITOR!

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Shpikjet në të gjithë globin: Një fokus në fillimet elektrike

Hera ⚡

NeTeDy.com ?
STAFF
Adm Nt2
Regjistruar më
Oct 30, 2020
Mesazhe
39,116
portret i shpikjeve elektrike


Shpikjet në të gjithë globin: Një fokus në fillimet elektrike​


Është e çuditshme se sa të varur jemi bërë teknologji keto dite. Të mendosh se njerëzit jetuan në një epokë krejtësisht të ndryshme në krahasim me atë se si duket bota jonë sot. Jeta ishte dukshëm më e ndërlikuar atëherë sepse nuk kishte aq shumë asistencë teknologjike kur njerëzit filluan me shpikjet elektronike.

Shpikjet dhe qëllimi i tyre​

Është mendjemprehtë të mendosh se shumica e Gadgets elektronike që ne përdorim sot ishin krejtësisht të ndryshme shumë vite më parë. Shpikjet shpesh janë të paqëllimshme. Njerëzit zakonisht i krijojnë ato duke provuar ose testuar një ide të re dhe herë pas here rezulton të jetë krejtësisht e ndryshme në krahasim me atë që ata kishin në mendje. Edhe pse disa njerëz i përmbahen metodave të sakta që kishin planifikuar. Ideja pas shpikjeve është se ato i prezantojnë njerëzit me mënyra të ndryshme për të bërë gjëra. Krijimi i një perspektive të re për një problem ose situatë të caktuar.
Një shpikje ka qëllime të shumta. Zakonisht përdor teknologjinë për të zgjidhur një problem specifik. Karakteristikat teknike të një shpikjeje kanë një funksion përmes të cilit problemi zgjidhet përmes prezantimit të shpikjes. Për më tepër, disa shpikje janë krijuar për të përmirësuar, ndryshuar jetën dhe për të çuar racën njerëzore përpara. Një nga gjërat më të rëndësishme që bëjnë shpikjet është të lindin fusha krejtësisht të reja studimi. Përveç kësaj, njerëzit krijojnë gjëra për ta bërë jetën më të lehtë.

Prezantimi: Shpikjet fenomenale në mbarë botën​

Elektricitet​

Një nga shpikjet më të vjetra elektrike që u bë një ndjesi në mbarë botën është elektricitet, që është prania dhe rrjedha e ngarkesës elektrike. Përdorimi i energjisë elektrike na lejon të transferojmë energji në mënyra që na lejojnë të bëjmë punë të thjeshta. William Gilbert shpiku termin "energji elektrike". Ai ishte personi i parë që pranoi se kishte një lidhje midis magnetizmit dhe elektricitetit dhe i pari që përshkroi fushën magnetike të Tokës. Energjia elektrike nuk u shpik, por u zbulua dhe më vonë u shfrytëzua.

Zbuluar​

Benjamin Franklin zakonisht jepet merita për zbulimin e energjisë elektrike. Në 1752, Franklin drejtoi një eksperiment duke përdorur një qift dhe çelës në një ditë me shi. Ideja pas kësaj ishte për të ilustruar marrëdhënien midis rrufesë dhe energjisë elektrike. Ai fluturoi qiftin e lidhur me një çelës gjatë stuhisë. Si rezultat, energjia elektrike nga retë e stuhisë u transferua në çelës dhe ai mori një goditje. Duke ndjekur idenë e Franklinit, shumë shkencëtarë të tjerë filluan të zhvillonin idetë dhe të kuptuarit e tyre në lidhje me energjinë elektrike.

I shfrytëzuar​

Michael faraday, i cili është një nga shkencëtarët më të mëdhenj të shekullit të 19-të, u vlerësua në mënyrë tipike për bërjen e energjisë elektrike të përdorshme dhe të zbatueshme për përdorim në teknologji. Ai ishte shkencëtari i parë që prodhoi një rrymë elektrike nga një fushë magnetike. Përveç kësaj, ai shpiku motorin e parë elektrik dhe dinamon, demonstroi lidhjen midis elektricitetit dhe lidhjes kimike, zbuloi efektin e magnetizmit në dritë dhe zbuloi dhe emëroi diamagnetizëm, sjelljen e veçantë të substancave të caktuara në fusha të forta magnetike. Kontributi dhe përkushtimi i tij në shkencë është mjaft mbresëlënës duke pasur parasysh se ai vinte nga një sfond i varfër. Ai ndërtoi një të ardhme premtuese.

Ka shumë shkencëtarë shtesë, si William Gilbert, Luigi Galvani, Alessandro Volta, Charles Augustin De Coulomb, Andre-Marie Ampere, Georg Ohm dhe James Clerk Maxwell, të cilët kanë pasur ndikim në suksesin e energjisë elektrike.

"Bazuar në zbulimin e energjisë elektrike, u prezantuan shumë shpikje të tjera."

Eksperimenti i Benjamin Flanklin me energji elektrike

Kredite: fi.edu

Makineri me rrymë alternative​

Pavarësisht se sa vjeç jeni sot, të paktën një herë në jetë duhet të keni dëgjuar për elektricistin, mekanikun dhe futuristin e famshëm – Nikola Tesla.

Ishte në vitin 1882 që Tesla propozoi të kryente shpërndarjen e energjisë elektrike me rryma alternative. Rryma alternative është një rrymë elektrike e cila ndryshon periodikisht drejtimin, në ndryshim nga rryma direkte e cila rrjedh vetëm në një drejtim. Në atë moment, ai punonte për kompaninë e Thomas Edison. Nikola Tesla arriti të ndërtojë prototipin e parë të një motori me induksion gjatë këtij viti 1887. Ai tha se kishte një vizion të motorit të tij AC një ditë me diell në Budapest, ndërsa recitonte strofa nga Fausti i Goethe-s.


Shpikja e rrymës alternative ishte në fakt më e madhe se sa duket. Mund të siguronte energji në më shumë se një mënyra, por ajo që binte në sy ishte se si mund të përmirësonte edhe sistemet e ndriçimit. Në 1886, i gjithë qyteti i Romës u ndriçua nga rrymat e alternuara.

Rryma alternative

Kredite: Sunpower Uk

Llamba e dritës​

Një nga shpikjet më të rëndësishme të të gjitha kohërave është Arrow. Llamba e dritës u shpik nga Thomas Edison në 1879 (një shpikës jashtëzakonisht i njohur). Shumica e shpikjeve të krijuara në atë kohë u menduan nga shumë njerëz, por u prezantuan nga një person. Prandaj, llamba nuk mund t'i besohet një shpikësi. Ishte një seri idesh nga shpikësit e mëparshëm që kanë çuar në suksesin e llambave.

Emri i Edisonit vjen në mendje kur mendon për këtë shpikje, por ishte një kimist britanik Warren de La Rue i cili kishte zgjidhur sfidat shkencore të llambës gati 40 vjet më parë. Ai vendosi brenda një tub vakumi një spirale platini dhe kaloi një rrymë elektrike nëpër të. Ideja ishte që pika e lartë e shkrirjes së platinit ta ndihmonte atë të funksiononte në temperatura më të larta dhe që dhoma e lëshuar të kishte më pak molekula gazi për t'iu përgjigjur platinit. Kjo do të lejojë që ajo të zgjasë më gjatë. Kjo krijon një dritë të shndritshme e cila përmbahet nga llamba e qelqit rreth saj.


Për më tepër, hulumtimet tregojnë se në 1874, Henry Woodward dhe Mathew Evans paraqitën një patentë për një llambë inkandeshente me një fije karboni në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara. Llambat funksionuan siç duhet, por për fat të keq ato shitën keq. Për shkak të kësaj fatkeqësie, ata përfunduan duke i shitur patentën e tyre Thomas Edison-it në vitin 1879. Prandaj, Edison merr meritat për këtë shpikje dhe që kur e prezantoi atë në shoqëri, jeta përpara llambës së jetës duket e pamundur. Llamba e dritës kontribuoi në krijimin rendit shoqëror pasi dielli perëndoi dhe na lejoi të lundrojmë dhe të udhëtonim të sigurt në errësirë. Llamba e dritës ka ndryshuar mënyrën se si funksionon bota në tërësi.

Shpikja e llambës së dritës

Kredite: WorldAtlas

Kompjuteri​

Kjo është një çështje e ndërlikuar, sepse kompjutera vijnë në shumë forma dhe kanë shumë kuptime:

Fjalori anglisht i Oksfordit: "Një pajisje elektronike për ruajtjen dhe përpunimin e të dhënave, zakonisht në formë binare, sipas udhëzimeve që i janë dhënë në një program të ndryshueshëm."


Shënime kompjuterike: “Një kompjuter është një pajisje elektronike që është krijuar për të punuar me informacion. Termi kompjuter is rrjedh nga termi latin 'kompjuro'. Kjo do të thotë llogaritëse ose e programueshme makine. Kompjuterët nuk mund të bëjnë asgjë pa një program.”

Merriem Webster: " ai që llogarit, në mënyrë specifike : një pajisje e programueshme, zakonisht elektronike, që mund të ruajë, marrë dhe përpunojë të dhëna."

Babai i Informatikës​

Ka shumë përkufizime dhe vjen në forma të ndryshme. Hulumtimet tregojnë se charles Babbage u konsiderua si babai i informatikës pas konceptit të tij, dhe më pas shpikja e Motori analitik in 1837. Ishte një ALU (njësi logjike aritmetike), kontrolli bazë i rrjedhës dhe memorie e integruar. Ky u prezantua si koncepti i parë kompjuterik për qëllime të përgjithshme. Një kompjuter me qëllim të përgjithshëm ka aftësinë për të kryer një sërë detyrash, të cilat konsiderohen të jenë jashtëzakonisht të dobishme dhe të përshtatshme.

Megjithatë, për shkak të problemeve fatkeqe të financimit, ky kompjuter nuk u lëshua ndërsa Charles Babbage ishte gjallë. Në vitin 1991, Henry Babbage, djali më i vogël i Charles Babbage, ishte në gjendje të përfundonte një pjesë të makinës. Pastaj 1991, Muzeu i Shkencës në Londër përfundoi një version pune të Motorit Analitik Nr 2. Ky version përfshinte përmirësimet e Babbage.


Megjithëse Babbage nuk e pa kurrë përfundimin e shpikjes së tij, idetë dhe konceptet e tij për kompjuterin janë ato që e bëjnë atë babanë e informatikës.

Për më tepër, 1936-1938 Konrad Zuse krijuar Z1 në dhomën e ndenjes së prindërve të tij, përbëhet nga 30 000 pjesë metalike dhe konsiderohet të jetë një kompjuter binar elektromekanik i programueshëm. Gjatë gjithë viteve, kishte më shumë versione të kompjuterit të shpikur nga Zuse: In 1939 Z2, 1941 Z3 dhe 1950 u prezantua Z4, i cili konsiderohet të jetë kompjuteri i parë komercial. Një kompjuter komercial përdoret në mjedise intensive dhe aktive. Kërkon pajisje që është më e aftë dhe më e besueshme se produktet e konsumit.

Kompjuteri personal​

In 1974 Henri Eduard Roberts prezantoi konceptin 'Kompjuter personal' dhe konsiderohet të jetë babai modern i kompjuterëve personalë pas lëshimit të Altair 8800. Më pas u pa në kopertinën e përparme të Popular Electronics atë vit, 1975 duke e bërë atë një sukses brenda natës. Kompjuteri personal u drejtohet përdoruesve individualë.

Kompjuteri ishte i disponueshëm si një komplet për 439 dollarë ose i montuar për 621 dollarë dhe kishte disa shtesa shtesë, të tilla si një tabelë memorie dhe tabela ndërfaqeje. Në gusht të vitit 1975, u shitën më shumë se 5,000 kompjuterë personalë Altair 8800. Kjo është kur filloi revolucioni i kompjuterëve.


Ai krijoi një pajisje jashtëzakonisht të dobishme sepse shikoni se sa ndikim kanë kompjuterët në jetën e sotme. Ka shume njerëz që ende kontribuojnë në përmirësimin e kompjuterëve sot. Kjo është e rëndësishme sepse ne i përdorim ato në shkolla, punë, kisha dhe në çdo ngjarje. Prandaj, ajo vazhdimisht duhet të jetë e përditësuar.

kompjuter personal | Përkufizimi, Historia dhe Faktet | Britannica

Kredite: Britannica

Bateria​

Një nga shpikjet më të hershme ishte bateri (burimi i parë i energjisë i rrymës së vazhdueshme). Termi "bateri" u krijua nga një shkencëtar amerikan Benjamin Franklin. Në 1748 për të përshkruar disa pllaka xhami të ngarkuara. Pllakat e qelqit, të njohura si kondensatorë, ishin të veshura me metal në sipërfaqe dhe u ngarkuan duke përdorur një gjenerator statik.

In 1780, Luigi Galvani preu një bretkocë duke përdorur një grep bronzi dhe bisturi hekuri dhe gjatë këtij procesi, bretkosa u shtrëngua. Ai arriti në përfundimin se ishte 'rryma e kafshëve'. Shkencëtarët italianë Alessandro volta nuk u pajtua me këtë nocion sepse sipas tij, ai ishte shkaktuar nga bashkimi i 2 metaleve nga një ndërmjetës me lagështi. Pasi kreu eksperimente për të verifikuar hipotezën e tij, ai publikoi rezultatet 1791 dhe prezantoi baterinë e parë 1800, i quajtur Grumbulli Voltaik.


Sot, ne nuk mund ta imagjinojmë jetën pa bateri, sepse tani i përdorim ato për çdo gjë - për të karikuar telefonat, laptopët, lodrat elektrike, telekomandat dhe pishtarët tanë.

Grumbulli Voltaik

Kredite: Bright Hub

Telefoni​

Është mjaft e habitshme se si njerëzit krijojnë artikuj të caktuar për të zgjidhur problemet, duke mos ditur se do të bëhej një fenomen mbarëbotëror. Të telefon u shfaq në 1876 by Alexander Graham Bell. Thomas A. Watson, një nga ndihmësit e Bell-it, po përpiqej të riaktivizonte një telegrafi transmetues. Pasi dëgjoi zërin, Bell besoi se ai mund të zgjidhte problemin e dërgimit të një zëri njerëzor mbi një tel. Ai kuptoi se si të transmetonte fillimisht një rrymë të thjeshtë dhe mori një patentë për atë shpikje.

Fjala e parë e folur ndonjëherë në telefon nga Bell ishte "Zoti. Watson – Eja këtu – dua të të shoh”— si dhe reagimi i tij kur mbërriti ndihmësi i tij:Për kënaqësinë time, ai erdhi dhe deklaroi se kishte dëgjuar dhe kuptuar atë që thashë.”


Teknologjia e telefonit është përmirësuar ndjeshëm që kur Bell e prezantoi atë dhe tani përfshin telefonat celularë dhe aplikacionet e internetit.

Shpikjet e telefonit

Kredite: CBS News

televizion​

In 1924, pionieri i televizionit, Piketat e John Baird, prodhoi fotot e para televizive të objekteve në lëvizje. Dihet se kjo është fytyra e parë njerëzore e transmetuar në televizion 1925 dhe një vit më vonë, ai transmetoi imazhin e parë të objektit lëvizës në Institutin Mbretëror në Londër. E tij 1928 Transmetimi transatlantik i imazhit të një fytyre njerëzore ishte një pikë kthese transmetimi.

Për më tepër, u dha një patentë për te televizioni shpikje nga një shpikës 21-vjeçar Philo Taylor Farnsworth i cili deri në moshën 14-vjeçare kishte jetuar në një shtëpi pa energji elektrike. Ai e quajti shpikjen e tij 'disektor i imazhit'. Kjo u demonstrua për herë të parë me sukses në San Francisko 1927. Ideja pas shpikjes së tij ishte të kapte imazhe lëvizëse, t'i transformonte ato imazhe në kod dhe më pas t'i zhvendoste ato imazhe në valë radio në pajisje të ndryshme.

televizioni i parë i shpikur

Kredite: Timetoast

Disa vjet më vonë, iu dha një patentë Louis W. Parker për një marrës televiziv me kosto të ulët. Një milion shtëpi në Shtetet e Bashkuara kanë televizorë. FCC miratoi standardin e parë të televizionit me ngjyra, i cili përfundimisht u zëvendësua nga një i dytë in 1953. Vladimir Zworykin zhvilloi një tub kamerash më të mirë të quajtur Vidicon. Shpikja u bë një sukses i vazhdueshëm me kalimin e viteve. Ne korrik 1969, 600 milionë njerëz shikuan transmetimin e parë televiziv të bërë nga Hëna. Përfundimisht, të gjithë kishin një televizor në shtëpitë e tyre dhe brenda 1996, televizorët ishin mbi 1 miliard shtëpi në të gjithë botën.

Televizori filloi të përshkruhej si kjo kuti e madhe me një të pasme të rrumbullakët, ku tani ata janë ose të hollë ose të lakuar në formë me butona dhe cilësime shtesë të shtuara në to për t'i bërë gjërat më të lehta.

Përmbledhje​

Është e qartë për të parë se ne ishim jashtëzakonisht të bekuar që u njohëm me nocionin e energjisë elektrike që filloi të gjitha. Shpikjet si llamba, për shembull, janë bërë një domosdoshmëri e përditshme, sepse pa të nuk do të kishte rend shoqëror. Shumica e këtyre shpikjeve janë ndryshuar dhe përmirësuar gjatë viteve. Megjithatë, është e rëndësishme t'i kujtojmë vetes se ku filloi gjithçka. Kjo do të na lejojë të tregojmë më shumë vlerësim për këto shpikje fenomenale në mbarë botën.
 

Identifikohu ose regjistrohu për të përfituar më shumë nga forumi!

Identifikohu ose regjistrohu për të përfituar më shumë nga forumi!

Regjistrohu

Krijimi i një llogarie në forum është plotësisht falas.

Regjistrohuni tani
Hyr

Nëse keni një llogari, ju lutemi identifikohuni

Hyr

Postime të reja