10 nga ushqimet më të shtrenjta në Botë
Kuptimi i njerëzve për shprehjen “ushqim i shtrenjtë” ndryshon shumë. Sidoqoftë, ekzistojnë shumë produkte ushqimore që kanë çmime, të cilat kurrë nuk do t’i kishit imagjinuar të ishin të mundshme.
Më poshtë, të listuara gjeni disa nga ushqimet më të shtrenjta në Botë.
1.Kërpudha Matsutake
Këto kërpudha janë aq të rralla sa që çmimi i tyre tani arrin deri në 600 dollarë për një kilogram të vetëm. Kërpudhat Matsutake rriten në Japoni, por edhe në disa vende të ndryshme aziatike. Sidoqoftë, numri i tyre është ulur ndjeshëm për shkak të efekteve të insekteve dhe pemëve invazive që gjejnë rrugën e tyre në zonat me hije në të cilat rriten kërpudhat. Meqenëse nuk ka asnjë mënyrë për të kultivuar kërpudhat Matsutake, ka shumë mundësi që ato të zhduken krejtësisht në të ardhmen. Çmimi i tyre sille rreth $ 1000 për kilogram.
2. Kafe Kopi Luvak
Kjo kafe prodhohet në sasi industriale në Indonezi, Filipine dhe në jug të Indisë. Kopi Luvak është kafeja më e shtrenjtë në botë. Kostoja e saj luhatet midis 250 dollarë dhe 1,200 dollarë për kilogram. Është e famshme për mënyrën shumë të specializuar në të cilën përpunohet.
3. Hajvari i Perlës së Bardhë Albino
Një kilogram i këtij havjari kushton 8,500 € (9,100 dollarë). Breshka albino është një lloj peshku i madh që jeton në Detin Kaspik.
4. Supa e foleve të dallëndysheve
Foleja e këtyre zogjve është bërë pothuajse tërësisht nga pështyma e tyre, pa ndonjë shtesë të materialit të huaj. Si pasojë, foletë e tyre janë bërë një delikatesë në gatimin kinez. Çmimi i lartë i kësaj pjate shpjegohet lehtë, pasi që mbledhja e foleve të dallëndysheve është një profesion i rrezikshëm. Kostoja e kësaj supe është rreth 3,000 dollarë për kilogram.
5. Shafrani
Kostoja e kësaj erëze mund të shkojë nga 400 deri në 1000 dollarë për kilogram. Kjo, sepse shafrani rritet vetëm për shtatë ditë në vit në vjeshtë. Për më tepër, për të mbledhur vetëm 1 kg shafran është e nevojshme të zgjidhni 300,000 lule.
6. Tartufë i bardhë
Çmimi i lartë i këtyre tartufëve është rezultat i kushteve shumë specifike që ata kërkojnë për tu rritur, si dhe metodave të veçanta të mbledhjes dhe ruajtjes së tyre përveç shijes dhe aromës së tyre të hollë. Në Evropë, 1 kg tartufë i bardhë kushton rreth 2,000 € (2,100 dollarë).
7. Pula e zezë Ayam Cemani
Pula Ayam Cemani rritet në Indonezi, por nuk eksportohet në vende të ndryshme për shkak të frikës se mund të përhapë gripin e shpendëve. Kjo racë e shpendëve është aq e rrallë saqë një zog kushton rreth 200 dollarë në Indonezi. Jashtë vendit, ky çmim mund të arrijë mijëra dollarë. Sidoqoftë, në Malajzi, Ayam Cemani është aq e zakonshme sa që çmimi i saj nuk është më i lartë se ai i një pule të zakonshme.
8. Biftekët japonezë Vagyu
Biftekët Vagyu, të bëra nga viçi japonez, janë një nga shijet më të shijshme dhe më të shtrenjta në Botë. Kostoja e 1 kg e këtij lloji të mishit mund të jetë deri në 450 dollarë.
9. Proshutë iberike
Jamón Ibérico, prodhuar në Spanjë, është lloji më i shtrenjtë i proshutës në botë. Kostoja e një kilogrami jamon të thatë sillet rreth 365 € (392 $).
10. Djathë “Moose”
Një nga djathrat më të shtrenjtë në botë është djathi ‘Moose’, i cili prodhohet vetëm në një vend, në fermën ‘Moose House’ në Suedi. Për prodhimin e tij kërkohet qumësht Moisiu. Djathi i ‘Moose’ është me ngjyrë të bardhë, dhe pamja e tij të kujton djathin feta. Kushton rreth 1,000 € (1,074 dollarë) për kilogram, dhe bëhet në sasi shumë të kufizuara