Cfarë është celuliti dhe si formohet ai?
Celuliti është një problem që shqetëson më shumë gratë ,të të gjitha moshave , si ato të imtat po ashtu dhe ato më të dhjamosurat.
Rreth 85 përqind e grave preken nga ky problem.
Ky problem ka të bëjë me estrogjenin , hormonin femëror që nxisin ruajtjen e yndyrën në indin nënlëkuror .Kjo yndyrë mban të burgosur dhe ujin duke bërë kështu shfaqjen e celulitit .
Kjo gjë shfaqet kryesisht te kofshët , muskujt gluteal , gjunjët, këmbët , më rrallë ,në barkë e krahë .
Cilat janë shkaqet kryesore të shfaqjes se tij?
Shkaqet janë të ndryshme :
1)Dieta
2)Jeta sedentare
3)Përdorimi i rrobave që janë shumë të ngushta
4)Takat e larta , të cilat bllokojnë qarkullimin e mirë të gjakut .
5)Trashëgimia .
Si mund ta shmangim atë?
1)Pesë vakte në ditë
Tingëllon çuditshëm por është e vërtetë. Celuliti nuk mund të luftohet duke lënë mënjanë ushqimet apo të hahen vetëm perime , supa etj .
Në të vërtetë , është e nevojshme për të bërë pesë vakte çdo ditë , për të shmangur luhatjet e sheqerit në gjak dhe te keni të gjitha substancat që na mbrojnë nga depozitimi i yndyrnave .
Përveç kësaj , duhet të eliminojme ose zvogëlojme ushqimet që shkaktojnë inflamacion te indit dhjamor , për shkak se është inflamacioni që mban lëngjet në organizëm duke rënduar celulitin . Disa nga faktorët që infuencojnë në shfaqjen e inflamacionit të indit dhjamor janë karbohidratet (sheqernat ) e rafinuar ( makarona të bardhë , bukë , pasta, pica , etj .) Dhe sheqernat e fruta , të tilla si mandarina, rrushi dhe fiku :këto ushqime shkaktojnë në fakt , rritjen e insulinës , hormonit që konverton sheqernat e tepërta në shumë yndyrë në gjak .
Gjithashtu duhen shmangur perdorimi i mishit të kuq dhe produkteve të qumështit që përmbajnë yndyrna të ngopura që përkeqësojnë gjendjen inflamatore , duke favorizuar mbajtjen e ujit .
2)Perdorimi i peshku të pasur me acide yndyrore esenciale Omega 3 , e cila nuk pengon lëvizjen e gjakut dhe e pastrojnë nga toksinat , duke ndihmuar për të reduktuar ënjtjen dhe përmirësimin e strukturës qelizore .
Burime të tjera të yndyrave ” të mira” janë vaj ulliri dhe vaj ekstra i virgjër ulliri , përdorin ushqimin tuaj ( jo më shumë se 2 lugë në ditë ! ) arra dhe bajame ( 3-5 në ditë, si një meze të lehtë ose të shtuar në sallatë ) .
Dhe mos harroni perimet : është ky ushqim i pasur me fibra qëi mbajnë zorrët të pastra dhe eleminojne lengjet e teperta
3) Zvogëlimi i përdorimit te kripës , e cila është e njohur për të favorizuar mbajtjen e ujit dhe ,për këtë arsye ,formimin e celulitit .
4)Përdorimi i xhelevetë ndryshëm kozmetik ndihmon gjithashtu në reduktimin e celulitit gjithmonë i shoqëruar me masat që përmendëm më lartë.
Celuliti është një problem që shqetëson më shumë gratë ,të të gjitha moshave , si ato të imtat po ashtu dhe ato më të dhjamosurat.
Rreth 85 përqind e grave preken nga ky problem.
Ky problem ka të bëjë me estrogjenin , hormonin femëror që nxisin ruajtjen e yndyrën në indin nënlëkuror .Kjo yndyrë mban të burgosur dhe ujin duke bërë kështu shfaqjen e celulitit .
Kjo gjë shfaqet kryesisht te kofshët , muskujt gluteal , gjunjët, këmbët , më rrallë ,në barkë e krahë .
Cilat janë shkaqet kryesore të shfaqjes se tij?
Shkaqet janë të ndryshme :
1)Dieta
2)Jeta sedentare
3)Përdorimi i rrobave që janë shumë të ngushta
4)Takat e larta , të cilat bllokojnë qarkullimin e mirë të gjakut .
5)Trashëgimia .
Si mund ta shmangim atë?
1)Pesë vakte në ditë
Tingëllon çuditshëm por është e vërtetë. Celuliti nuk mund të luftohet duke lënë mënjanë ushqimet apo të hahen vetëm perime , supa etj .
Në të vërtetë , është e nevojshme për të bërë pesë vakte çdo ditë , për të shmangur luhatjet e sheqerit në gjak dhe te keni të gjitha substancat që na mbrojnë nga depozitimi i yndyrnave .
Përveç kësaj , duhet të eliminojme ose zvogëlojme ushqimet që shkaktojnë inflamacion te indit dhjamor , për shkak se është inflamacioni që mban lëngjet në organizëm duke rënduar celulitin . Disa nga faktorët që infuencojnë në shfaqjen e inflamacionit të indit dhjamor janë karbohidratet (sheqernat ) e rafinuar ( makarona të bardhë , bukë , pasta, pica , etj .) Dhe sheqernat e fruta , të tilla si mandarina, rrushi dhe fiku :këto ushqime shkaktojnë në fakt , rritjen e insulinës , hormonit që konverton sheqernat e tepërta në shumë yndyrë në gjak .
Gjithashtu duhen shmangur perdorimi i mishit të kuq dhe produkteve të qumështit që përmbajnë yndyrna të ngopura që përkeqësojnë gjendjen inflamatore , duke favorizuar mbajtjen e ujit .
2)Perdorimi i peshku të pasur me acide yndyrore esenciale Omega 3 , e cila nuk pengon lëvizjen e gjakut dhe e pastrojnë nga toksinat , duke ndihmuar për të reduktuar ënjtjen dhe përmirësimin e strukturës qelizore .
Burime të tjera të yndyrave ” të mira” janë vaj ulliri dhe vaj ekstra i virgjër ulliri , përdorin ushqimin tuaj ( jo më shumë se 2 lugë në ditë ! ) arra dhe bajame ( 3-5 në ditë, si një meze të lehtë ose të shtuar në sallatë ) .
Dhe mos harroni perimet : është ky ushqim i pasur me fibra qëi mbajnë zorrët të pastra dhe eleminojne lengjet e teperta
3) Zvogëlimi i përdorimit te kripës , e cila është e njohur për të favorizuar mbajtjen e ujit dhe ,për këtë arsye ,formimin e celulitit .
4)Përdorimi i xhelevetë ndryshëm kozmetik ndihmon gjithashtu në reduktimin e celulitit gjithmonë i shoqëruar me masat që përmendëm më lartë.