Cfare jane Asteroidet,Kometat e objektet e tjera te vogla?

Juno

ⓃⒺⓉⒺⒹⓎ.ⒸⓄⓂ
Staff member
ADMIN
Mesazhe
9,474
Mosha
35
Location
Space

Koncept artistikAsteroidet Nje trup relativisht i vogel shkembor qe orbiton diellin.
Kometat Nje objekt relativisht i vogel, pjeserish aktiv ,dhe objekt i akullt- i cili mund te avulloj ne rrezet e diellit duke formuar nje atmosfere (te quajtur koma) prej pluhurit dhe gazit dhe, nganjehere, nje bisht pluhuri ose gazi.
Meteoroidet Nje grimce e vogel nga nje komete ose asteroid qe orbiton diellin.
Meteoret Nje fenomon i dritshem qe shihet nga banoret e tokes qe rezulton kur nje meteoroid hyn ne atmosferen e Tokes dhe shkrihet; i njohur ndryshe si ‘nje yll duke rene’.
Meteoritet Nje meteoroid qe mbijeton kalimin e saj neper atmosferen e Tokes dhe mberrin ne siperfaqe te tokes quhet Meteroit.

Cdo dite, Toka bombardohet nga me shume se 100 ton pluhuri dhe grimca ne madhesine e reres.

Rreth nje here ne vit, nje asteroid ne madhesine e nje makine godet atmosferen e Tokes,dhe krijon nje pamje te nje objekti qe shndrit teksa ai po digjet ne atmofere .

Cdo 2.000 vjet apo me shume, nje meteoroid me permasat e nje fushe futbolli godet Token dhe shkakton deme te medha ne ate zone qe godet.

Se fundi, vetem nje here ne disa milion vjet, nje objekt i madh mund kercenoje civilizimin Tokes seriozisht.

Shkembinjte hapesinor me te vegjel se rreth 25 metra (rreth 82 kembe), me shume gjasa digjen teksa ata futen ne atmosferen e Tokes dhe do te shkaktoje pak ose aspak deme aty ku godasin (gjithmone nese arrijne siperfaqen) .

Nese nje meteoroid shkembor me i madh se 25 metra, por me i vogel se nje kilometer (pak me shume se 1/2 milje) do te godiste Token, me te ngjare mund te shkaktoje deme ne zonen e perplasjes.

Ne besojme se cdo gje me e madhe se nje deri ne dy kilometra (nje kilometer eshte pak me shume se nje gjysme milje) mund te kete efekte ne mbare boten. Ne 5.4 kilometra ne diameter, potencialisht eshte i rrezikshem per jeten ketu tek ne.

Per krahasim, asteroidet qe popullojn ne rripin kryesor te asteroideve midis Marsit dhe Jupiterit, paraqesin kercenim per Token, mund te jene aq te medhenj, saqe variojne nga 940 kilometra (rreth 583 milje) ne diameter.

Vizitoni:https://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch/ dhe https://solarsystem.nasa.gov/
https://astroalbastronomy.wordpress.com/2017/04/19/cfare-jane-asteroidetkometat-e-objektet-e-tjera-te-vogla/#
 

Chat Shqip, Njohje Online

Behuni pjesë e platformës së njohjeve online! Netedy është platforma e chatit më e madhe shqipfolëse! Aty ku mundesia për tu njohur me Vajza & Djem eshte bërë me e thjeshtë!

Juno

ⓃⒺⓉⒺⒹⓎ.ⒸⓄⓂ
Staff member
ADMIN
Mesazhe
9,474
Mosha
35
Location
Space
Kometa ose yjet me bisht.

Këta trupa qiellorë kanë pamjen e një bërthame me bisht të ndritshëm shumë të gjatë. Kometet janë copa të stërmëdha akulli të papastër, të përziera me pluhura dhe mbeturina gurësh.

Shumica e tyre i afrohen Diellit vetëm për periudha të shkurtra kohe. Kur një kometë i afrohet diellit, rrezet e diellit e ngrohin dhe ajo fillon të shkrijë.

Ndërsa shkrin, ajo lëshon gazet dhe pluhurat e mbërthyera në akull. Ato mbeten pas kometës dhe krijojnë një bisht të gjatë.Kometat kanë tre pjesë kryesore:koka,trupi dhe bishti.

Ajo është asteroid i cili gjatë lëvizjes dhe shpejtësisë krijohen shkëndija që neve na duken si Yje me bisht. Kometa me e njohur është kometa e Haleut,kjo në foto.

Bërhamë e kometës

Kometat përbëhen pergjithesisht nga koka, ne qëndër të të cilës verehet (por jo gjithmone) një bërhamë e ndritshme, e ngjashme me një yll, dhe nga bishti. Berthama e kometave, edhe tek kometat me te rëndësishme, është shumë e vogel ne krahasim me koken e kometës, dhe verehet zakonisht vetëm kur kometa afrohet shumë; ne disa raste ajo nuk verehet fare as me teleskope te fuqishem.

Diametri i berthames se kometës shkon nga 500m deri ne 50 km, ndërsa ai i kokes se kometës nga disa mijera km ne 2 milion km (ky i fundit ndryshon sipas largesise se kometës nga Dielli).

Berthama përbëhet nga copera akujsh te perziera me lende te paavullueshme dhe ndricon për shkak se reflekton driten e Diellit. Duke iu afruar Diellit, berthama e kometës ngrohet dhe prej saj dalin gaze dhe grimca pluhuri, qe formojne me vone koken dhe bishtin e kometës.

Bisht i kometës

Është pjesa me interesante e kometës, qe i jep asaj pamjen karakteristike te yjeve me bisht. Bishti formohet kur kometa i afrohet shumë Diellit, nga lenda e berthames se komees, qe shtyhet ne drejtimin e kundërt te Diellit. Lenda qe perben bishtin shperndahet ne hapësirë dhe nuk kthehet me ne bërhamë.

Bishtat e kometave ndahen ne tre tipa:

Ne tipin e pare hyjnë bishtat e drejte, qe gjenden ne zgjatimin e vijes Diell-bërhamë e kometës. Përbëhen prej gazesh. Ne këtë rast forca shtytese e drites se Diellit, e bashkuar edhe me rrekete grimcore qe dalin prej tij (era diellore), e kalojne shumë forcen terheqese e Diellit.

Ne tipin e dyte hyjnë bishtat e perkulur; keta janë te perbere prej gazesh e grimcash pluhuri.

Ne tipin e trete futen bishtat e shkurtër e shumë te perkulur, keta janë te perbere prej pluhuri (grimcash te ngurta), qe reflektojne driten e Diellit.
View attachment 11330
 

Juno

ⓃⒺⓉⒺⒹⓎ.ⒸⓄⓂ
Staff member
ADMIN
Mesazhe
9,474
Mosha
35
Location
Space
Cfarë është një Kometë?

Një kometë është një organ i akullt i vogël i Sistemit Diellor që, kur kalon pranë Diellit, nxehet dhe fillon të dalë si gaz, duke shfaqur një atmosferë të dukshme dhe ndonjëherë edhe një bisht. Këto fenomene janë për shkak të efekteve të rrezatimit diellor dhe erave diellore mbi bërthamën e kometës. Berthamat e Kometave shkojnë nga disa qindra metra në dhjetëra kilometra në diametëe dhe janë të përbëra nga koleksione te lirshme akulli, pluhuri dhe grimcat e vogla shkëmbore. Bishti eshtë shumë më i madh dhe, në qoftë se mjaft i ndritshem, mund të shihet nga Toka pa ndihmën e një teleskopi. Kometat janë vërejtur dhe regjistruar nga kohërat e lashta nga shumë kultura.
View attachment 25708
Kometat zakonisht kanë orbita eliptike shumë te çuditshëm, dhe ata kanë një gamë të gjerë të periudhave të syrit, duke filluar nga disa vjet deri në potencialisht disa miliona vjet. kometat e shkurtra e kan periudhën e origjinës në rripin Kuiper , të cilat shtrihen përtej orbitës së Neptunit. kometat gjatë periudhës mendohet të dalin në Oort cloud, një re sferike e trupave të akullt që shtrihen nga jashtë brezit Kuiper në gjysmë të rrugës për yllin tjetër të afërt. Kometat gjatë periudhës janë të drejtuara në drejtim të Diellit nga reja Oort nga turbulencat gravitacionale të shkaktuara nga kalimi yjeve dhe valëve galaktikore. Kometa hiperbolike mund të kalojnë një herë përmes Sistemit te brenshem Diellor para se të hidhet jashtë në hapësirën ndëryjore.

Kometa dallohen nga asteroidet nga prania e një atmosferë të zgjatur gravitacianle e palidhur qe rrethon bërthamën qendrore të tyre. Kjo atmosferë ka pjesë qe quhen gjendje kome (pjesa qendrore rrethon bërthamën) dhe bishti (një pjesë tipike lineare e përbërë nga pluhuri ose gazi i nxjerre jasht nga presioni i dritës së Diellit apo erërat diellore ). Asteroidet mendohet të kenë një origjinë të ndryshme nga kometat, duke u formuar brenda orbitës se Jupiterit në vend që te formoheshin jashte sistemit diellor.
Që nga nëntori i 2018, ka 5,253 kometa të njohura, një numër që është në rritje të vazhdueshme. Megjithatë, kjo përfaqëson vetëm një pjesë të vogël të popullsisë së përgjithshme të mundshëm kometave, pasi rezervuari i organeve te kometave në sistemin e jashtem diellore (në Oort cloud) vlerësohet të jetë një trilion. Afërsisht një kometë në vit është e dukshme me sy të lirë, edhe pse shumë prej tyre janë të zbehta .

Per me shume vizitoni:

https://www.space.com/53-comets-formation-discovery-and-exploration.html

https://solarsystem.nasa.gov/planets/comets
 

Juno

ⓃⒺⓉⒺⒹⓎ.ⒸⓄⓂ
Staff member
ADMIN
Mesazhe
9,474
Mosha
35
Location
Space
Misioni i pare i NASA’s i shmangies se nje asteroidi hyn ne fazen e dezenjimit

Harrojeni ate qe keni pare ne filma – nese zbuluam nje asteroid ne nje kurs perplasjeje me Token, ka shume pak qe mund te bejme. Per fat te mire, kjo mundesi eshte e larget (dhe pe ca kohe) , por pa marre parasysh se njerezit e NASA’s kane vendosur te jene te pergatitur per kete event.

‘The Double Asteroid Redirection Test’ ka kaluar pengesen e tij te pare dhe tani po leviz nga zhvillimi i konceptit ne fazen e projektimit paraprak. Ky mund te jete misioni i pare per te demonstruar nje teknike te devijimit te asteroideve.

“DART do te ishte misioni i pare i NASA-s per te demonstruar ate qe njihet si teknika e perplasjeve kinetike – duke goditur asteroidin per ti ndryshuar orbiten e tij – per t’u mbrojtur nga nje perplasjee mundshme i nje asteroidi me token”, tha ne nje deklarate Lindley Johnson, oficeri i mbrojtjes planetare ne zyren qendrore te NASA-s ne Uashington. . “Ky hap miratimi e avancon projektin drejt nje prove historike me nje asteroid te vogel jo kercenues”.

Synimi eshte nje asteroid binar i quajtur Didymos, i cili perbehet nga dy objekte qe orbitojne njeri-tjetrin. Didymos A eshte 780 metra (2.559 kembe) ne madhesi, ndersa Didymos B eshte 160 metra (525 kembe). DART do te godase Didymos B, ne menyre qe ne te mund t’i vezhgojme efektet e devijimit ne menyre te sigurt.


“Nje asteroid binar eshte laboratori i persosur natyror per kete test,” shpjegoi Tom Statler, shkencetar i programit DART ne te NASA-s. “Fakti qe Didymos B eshte ne orbite rreth Didymos A ben me te lehte per te pare rezultatet e perplasjes dhe siguron qe eksperimenti te mos ndryshoje orbiten e pales rreth diellit”.

Sonda, e cila ka madhesin e nje frigoriferi, pritet te godase asteroidin ne rreth 6 kilometra ne sekonde, duke ndryshuar pak orbiten e saj. Shkencetaret do te monitorojne ndryshimet per te perpunuar efektin e sakte te nje teknike te tille.

Ndersa kjo ka potencial, DART nuk ka pasur fonde ne buxhetin e vitit e ardhshem te NASA-s. Didymos do te fluturoje prane planetit tone ne 2022 dhe 2024, keshtu qe studiuesit duhet te bejne nje rast te mire per hetimin ne te gjitha pikat e kontrollit te miratimit te ardhshem.


https://www.nasa.gov/planetarydefense

http://dart.jhuapl.edu
 
Top