Me sytë gati nga qielli: Ku dhe kur do të shfaqet eklipsi i “Unazës së zjarrit”

HERA

Ετερως εγώ
Anetar i Stafit
ADMIN/E
Mesazhe
15,538
Vendndodhja
Me kembe ne toke

Me sytë gati nga qielli: Ku dhe kur do të shfaqet eklipsi i “Unazës së zjarrit”​


Eklipsi i parë diellor i vitit 2021 do të jetë i dukshëm në Hemisferën Veriore të enjten në mëngjes.
Do të shfaqet si një “ngjarje e lindjes së diellit”, me hënën që kalon midis Tokës dhe diellit dhe errëson pjesërisht yllin nga pamja dhe duke lënë të zbuluar unazën e saj të jashtme.
Eklipsi “unaza e zjarrit” do të shihet më mirë nga banorët e pjesëve të Kanadasë, Grenlandës dhe Rusisë veriore, sipas NASA.

Sidoqoftë, në SH.B.A-në Lindore dhe Alaskën Veriore, do të ndodhë një eklips i pjesshëm diellor, pa unazë ose “unazë zjarri”, duke u dukur sikur hëna të ketë marrë një “pickim” nga dielli.

Pjesa më e madhe e Kanadasë dhe pjesë e Karaibeve, Evropës, Azisë dhe Afrikës Veriore gjithashtu do të shohin vetëm një eklips të pjesshëm.

Transmetimet e drejtpërdrejta për ngjarjen fillojnë në mëngjes herët dhe shikuesit në SH.B.A-në lindore këshillohen të marrin një pamje të qartë të horizontit lindor për ta vëzhguar atë.NASA gjithashtu paralajmëron që përdorimi i syzeve speciale të eklipsit do të jetë i nevojshëm për të shmangur kërcënimin e verbërisë.

Ngjarja do të zgjasë për rreth një orë e 40 minuta, me fazën e “unazës së zjarrit” që zgjat pothuajse katër minuta në çdo pikë përgjatë rrugës vjetore të eklipsit diellor.

Sipas NASA, hëna e re do të jetë e dukshme në 6:53 të mëngjesit. Hëna do të bllokonte rreth 80% të diellit ndërsa lind në 5:42 të mëngjesit, duke u ngritur më lart dhe përfundimisht duke përfunduar rreth orës 6:29 të mëngjesit.

Nëse moti nuk lejon një shkrepje të eklipsit ose palët e interesuara jetojnë në një zonë pa një pamje të qartë, eklipsi diellor i ardhshëm dhe i fundit i vitit do të ndodhë më 4 dhjetor, me tërësinë e dukshme vetëm nga Antarktida dhe Afrika e Jugut.

NASA do të fillojë mbulimin me video në YouTube në 5 të mëngjesit dhe Teleskopi Virtual me bazë në Itali gjithashtu do të transmetojë ngjarjen në të njëjtën kohë. Eklipsi tjetër total diellor i dukshëm nga SH.B.A do të jetë më 8 Prill 2024.

Bota.al
 
Top