Welcome to the forum 👋, Guest

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

  • PËRSHËNDETJE VIZITOR!

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Si Të Përgatisni Mesnikun

Lina

NeTeDy.com ?
STAFF
Adm Nt2
Regjistruar më
Tet 30, 2020
Mesazhe
45,731

Si Të Përgatisni Mesnikun Tradicional​



petankiu-tamam-2-750x500.jpg

Foto:Flickr

Mesniku apo i njohur ndryshe si Lakrori i Zagorisë me mish është një ndër gatimet më speciale të kuzhinës tradicionale shqiptare, kryesisht traditë e jugut të vendit.

I përgatitur nga mjeshtëria e grave zagorite (një nga fshatrat më të njohur të Gjirokastrës) ky lakror i shijshëm është një recetë e vjetër, me shije fantastike e që të përfshin tërësisht sidomos kur shërbehet i ngrohtë, i sapo pjekur.

Tradita e do që ky lakror të piqet në saç, por pa dyshim edhe në furrë shija dhe aroma e tij mbush gjithë shtëpinë me dëshirën për ta shijuar.

Dikur, ky lakror ishte ndër gatimet kryesore që përgatitej e shtrohej nëpër dasmat shqiptare, sidomos në zonat e jugut por edhe në raste drekash e darkash familjare, apo festash siç është darka e Vitit të Ri.

Përbërësit:

(Përbërësit më poshtë janë për 4-5 persona)
4-5 thela mish viçi (i prerë në copa të vogla)
1 filxhan kafeje me vaj ulliri

2 kokrra qepë mesatare
2 lugë gjelle me gjalpë
3 gota ujë miell
2 kokrra vezë
Kripë
Piper
Nenexhik

Përgatitja:

Mishi pritet në copëza të vogla dhe kaurdiset me qepë të grira hollë.

I hidhet kripë, piper i zi, nenexhik dhe ujë sa të mbulohet.

Lihet të zjejë derisa të jetë gati

Mishi duhet të përgatitet me lëng (Me të do të spërkaten petët)

Përgatitet brumi si për byrek dhe lihet pak kohë mënjanë që të pushojë.

Hapen petët, nga të cilat 3-4 copë hiqen mënjanë.

Të tjerat piqen mbi pllakën e sobës ose thërrmohen.

Në një tavë të lyer me vaj ulliri, shtrohen petët e papjekura dhe spërkaten me gjalpë.

Mbi to hidhen petët e pjekura e të thërrmuara dhe rradhiten thelat e mishit.

Lagen me lëngun e mishit, spërkaten me gjalpë dhe piqen në furrë.

Copëzat e mishit vendosen të ndara njëtrajtësisht.

Më pas lakrori futet në furrë dhe piqet me 200 gradë.

Shoqërohet në mënyrë fantastike me zahiretë shqiptare, veçanërisht turshitë, por edhe sallata të freskëta të stinës etj.

/AgroWeb.org
 

Postime të reja

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

Choose the color combination according to your taste

Select Day/Night mode

You can use it by choosing the day and night modes that suit your style or needs.

Welcome to the forum 👋, Guest

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.